Agenda

Muiderberg. In september 5 rondleidingen op de Joodse begraafplaats (wo/vr. 14:00 en zo. 10:30)
Woensdag 04 September 2019, 14:00 - 00:00

davidster afbeelding op grafmonumentIn verband met het coronavirus waren alle rondleidingen in 2020 afgelast. Ze gaan, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, in aangepaste vorm weer beginnen. De groepen bestaan uit maximaal twaalf personen. Met uitzondering van een bezoek aan het hoofdgebouw is het programma ongewijzigd gebleven. U kunt zich door middel van het formulier aanmelden voor de volgende rondleidingen:

Met ongeveer 45.000 graven verspreid over zeven velden is ’Muiderberg’ de grootste in gebruik zijnde Joodse begraafplaats van Nederland. De rondleidingen, duur ruim twee uur, beginnen in het hoofdgebouw, waar de ontstaansgeschiedenis van deze in 1642 opgerichte begraafplaats wordt toegelicht.

Tijdens de wandeling is goed te zien hoe de natuur zich een weg tussen en over de de graven heeft weten te banen. Hoewel de begraafplaats een sobere uitstraling heeft, zijn er ook graven die er qua vorm, kleur of omvang tussenuit springen. Stilgestaan wordt bij het monument dat in 1948 is geplaatst ter nagedachtenis aan de joden die in de oorlogsjaren uit Amsterdam zijn weggevoerd. De rondleiding eindigt in de aula waar uitleg gegeven wordt over riten en gebruiken bij een Joodse begrafenis.

Is een bepaalde dag volgeboekt dan wordt u automatisch ingedeeld op de door u opgegeven reservedatum. U krijgt na uw aanmelding altijd een bevestigingsbrief met nadere informatie over verzamelpunt, kleding, etc.

Het voornemen bestaat bij grote belangstelling na 16 september meer rondleidingen te geven. Raadpleeg daarvoor regelmatig deze site. Bij onvoldoende aanmelding kan een rondleiding worden geannuleerdK

Voorafgaand aan uw bezoek ontvangt u een bericht met laatste informatie. Bij regen gaan de rondleidingen vrijwel altijd door. Mocht zich een begrafenis of onthulling van een grafsteen voordoen, dan bestaat de kans op annulering of aanpassing van de begintijd. U krijgt daarover bericht per telefoon of e-mail.

Bent u zelf onverhoopt verhinderd, dan vinden wij het prettig als u dit tijdig aan ons doorgeeft.

E-mail         : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch:

Mobiel         : 06 14 94 21 64  (Marije Wiss).

Locatie : Joodse Begraafplaats, 1399 ER Muiderberg