header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
 

Yarden_stimulans_prijs_2010_winnaar_parlAmore

ParlAmore

Belangrijkste Nederlandse uitvaartprijs voor nieuw rouwteken

PARLAMORE WINNAAR YARDEN STIMULANS

 

Beeldend kunstenaar Marian van Essen, bedenker en ontwerper van de parlAmore rouwknoop, heeft op zaterdag 27 maart de Yarden Stimulans 2009 in ontvangst genomen. Aan deze twee­jaarlijkse prijs voor vernieuwende ideeën voor levenseinde en uitvaart is een geldbedrag verbonden van 5.000 euro.

In de jury hadden onder anderen zitting theologe/tv-presentatrice Jacobine Geel, Manu Keïrse, hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde KU Leuven en rouwdeskundige. Uit het juryrapport; Een goed uitgevoerd, voldragen idee. parlAmore is een impuls om oude tradities te moderniseren, De combinatie van de universele vormgeving met het persoonlijke accent is prachtig. De knoop is zeer communicatief, het nodigt uit tot gesprek. Dit project geeft veel aandacht aan de persoonlijke invulling en te aanspreekbaar voor een groot publiek. Een en ander is met zorg, aandacht en respect gemaakt. Een kwalitatief hoogwaardig product dat met een steuntje in de rug klaar is voor landelijke uitwerking.

De parlAmore rouwknoop is een ronde edelsteen van zwarte onyx of rode jaspis met daarop een knoopje van een kledingstuk van een overledene. Door het gebruik van een knoop die de overledene vaak heeft aangeraakt, krijgt het rouwteken een persoonlijke betekenis en uitstraling. Het maakt het nabestaanden mogelijk om hun rouw op een onnadrukkelijke en stijlvolle manier te tonen.

Rouw kan ziek maken

Want rouw vindt vaak verborgen plaats, maar steeds meer rouwenden laten zich zien. In de we­ienschap is momenteel veel te doen over de periode na de uitvaart, de verliesverwerking. Zeker sinds bekend is geworden dat rouw ziek kan maken. Uit een tiental onderzoeken, een paar jaar terug samengevat in medisch vakblad The Lancet, blijkt dat mensen die net weduwe of weduw­naar zijn geworden, meer kans hebben om zelf vroegtijdig te overlijden. Van ouders die een kind verliezen, lopen moeders het meeste risico. Overlijden aan een gebroken hart kan dus, letterlijk. En dus is het goed meer aandacht voor rouw te hebben.

Nieuw concept

Het concept van parlAmore, met een knoopje als aandenken, blijkt: veel mensen aan te spreken, ongeacht leeftijd of geloof, ook mensen met een protestants christelijke of een islamitische achtergrond. Dat komt omdat in dit nieuwe rouwteken niets van het lichaam van de overledene wordt gebruikt, ook geen as. Daarmee is het een rouwteken dat voor iedereen geschikt en herkenbaar is en samenbindend kan werken.

Informatie:
Marian van Essen,
telefoon: 06 24 80 44 24,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Op de website www.parlamore.nl staat meer info, ook over rouwcultuur

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief