header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

knuffelurnen

LEMMER, 2 maart 2010.

In de URNWINKEL.nl is sinds kort een knuffelurn te koop die het verdriet na het verlies van een nabestaande op een bijzondere manier probeert te verzachten. Met de zachte beer waarin bijvoorbeeld een gedicht, haarlok, sieraad of een beetje as van een overledene kan worden opgeborgen, kan namelijk echt geknuffeld worden. "Mensen die heel veel verdriet hebben na een overlijden, willen zich om te troosten vaak graag iets vastpakken wat van de ander is geweest. Met deze knuffelurn kan dat." Zegt Sander van den Berg van de internetwinkel in urnen. De urn is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar zeker voor kinderen. "Zij gaan vaak anders met het verlies om dan ouderen. Een knuffel is voor hen altijd al een troostmiddel, maar als ze weten hun dierbare dan ook nog eens dicht bij is, is dat vaak een fijne gedachte." Groot voordeel is verder dat de knuffel overal mee naar toe kan worden genomen, iets wat je met een gewone urn niet doet.

De oprichter van de URNWINKEL, die in het dagelijks leven tevens coach is meent dat de knuffelurn het proces van rouw op een andere manier gestalte kan geven. "Normaal gesproken is de overledene op afstand. Staat een geliefde in een urn in een muur of op een plek in het huis. Nu kan er echt iets met het gevoel gedaan worden, ook in lichamelijke zin. Het is een manier om verlies draaglijker te maken." Het verlies verlichten is overigens de reden geweest waarom Van den Berg de winkel is gestart. "Ik heb ook een interieurwinkel, waarin ik mooie en kwalitatief hoogwaardige producten verkoop. Heel leuk om te doen, want ik houd ervan mensen blij te maken met mooie artikelen. Maar dat alleen gaf me te weinig voldoening. Daarom ben ik een aantal jaren geleden gestart met de opleiding tot Transformatie Coach. Daarmee ben ik een nieuwe weg ingeslagen die leidt tot meer bewustwording en inzicht in levensprocessen. En daar hoort de dood ook bij. Ik wilde bovendien iets wezenlijks betekenen voor de mensheid en met deze winkel kan dat. Door opleiding en aanbod te combineren kan ik mensen bijstaan en ze helpen bij een hele nare periode in hun leven. Bovendien is het concept van de URNWINKEL nieuw. Een uitvaart hoeft al lang niet meer standaard te zijn en dat geldt ook voor rouwverwerking. Een bijzondere, passende en betaalbare urn kan bijdragen aan de verwerking van het verdriet. Vroeger was een urn een standaardproduct, dat vooral functioneel moest zijn en waarin weinig keuze was. Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. De prachtigste urnen zijn te koop in de meest uiteenlopende variaties. Belangrijk daarin is dat er een goed "huis" wordt gezocht voor de overledene. Een urn moet als het ware bij de persoon in kwestie passen. En duur hoeft dat echt niet te zijn zoals wij bewijzen met de URNWINKEL. De prijzen die werden gevraagd voor de producten vonden wij schrikbarend hoog. Bovendien zijn mensen vaak direct na de dood helemaal niet bezig met wat iets kost, terwijl ze later wel de rekening gepresenteerd krijgen. Of zoeken ze in de haast een urn uit die ze later helemaal niet mooi vinden." Om daar iets aan te doen lanceerde de coach een eigen urnwinkel waarbij mensen via het internet hun bestelling konden doen. "Maar mensen bleken toch ook de behoefte te hebben om te overleggen en de urnen te zien en te voelen. Daarom hebben we nu ook een echte winkel ingericht waar dat kan."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sander van den Berg.
Ttel. +31 (0)514 569 544
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief