Remember_bomen  

Almere, 26 januari 2010

Steeds vaker wordt het moment van as-bestemming een tweede moment van afscheid. Een nieuw voorbeeld hiervan is Remember in Green. Bij deze bijzondere vorm van as-bestemming kiezen nabestaanden een jonge boom of heester uit en wordt een deel van de asresten vermengd met speciale aarde en in een afgesloten houder samengebracht met het wortelbed. Tijdens de kweekperiode van ca. 9 maanden worden door de wortels van de boom de voedingsstoffen uit de as opgenomen. Hierna kan de boom worden geplant in de eigen tuin, balkon of in een daarvoor bestemd natuurgebied. Yarden biedt Remember in Green  als eerste grote uitvaartorganisatie landelijk aan.

 

Monique Brouwer, woordvoerder van Yarden: “Als marktleider op het gebied van crematies zien wij dat as-bestemming steeds vaker een tweede moment van afscheid is. En dat bij cremeren ook een speciale gedenkplek of een ceremonie steeds meer aandacht krijgt. Na een verlies vinden veel mensen het fijn om een speciale plek te hebben waar zij de overledene kunnen gedenken. Remember in Green is een vorm van  as-bestemming die hier goed op aansluit. Zo ‘leeft’ de overledene op een mooie symbolische wijze voort en ontstaat een persoonlijke en levende herinnering. Net als bij ballonverstrooiing is het een zeer intieme en persoonlijke manier van afscheid nemen, waar mensen veel troost uit putten. Het ondersteunt nabestaanden bij hun verwerkingsproces.”

 

Danny van Ramshorst, woordvoerder Remember in Green: “Door de as van de overledene te mengen met aarde en op een speciale manier te kweken, worden de voedingsstoffen uit de as letterlijk opgenomen in de wortels. Dit is wetenschappelijk onderzocht en bewezen door onder andere TNO. Zodra de boom volledig geworteld is en alle voedingsstoffen heeft benut, kan de boom of heester worden geplant. Dit kan in een daarvoor bestemd natuurgebied van Natuurmonumenten, op het terrein van Delhuyzen (Nationaal verstrooiterrein bij Arnhem) maar ook op de diverse Yarden vestigingen waar met deze bomen zogenaamde herinneringsbossen worden opgezet. Uiteraard kan de boom ook in de eigen tuin of balkon worden geplant.”

 

Niet zomaar een boom

Bij de keuze van een boom of heester speelt (het karakter van) de overledene een grote rol; welke kleur vond iemand mooi, of wat is het jaargetijde waarin hij of zij jarig was. Voor iemand die bijvoorbeeld in het voorjaar jarig was, kan worden gekozen voor een plant die in die periode mooi in bloei staat. Ook de symboliek achter de namen van de bomen of heesters kunnen een belangrijke rol spelen. Een eik staat bijvoorbeeld voor kracht, wijsheid en eeuwigheid en een beuk staat voor warmte en troost. Door het zo persoonlijk mogelijk te maken, heeft het een positieve bijdrage aan het verwerkingsproces.

 

Yarden

Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden 'Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen – en dat ze deze gaan vastleggen. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl