header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer


Leidschendam, 18 juni 2009 
 

            Leoniek_van_de_Maarel_rouwkalender_1 Leoniek_van_de_Maarel_rouwkalender

Karin Kuiper, auteur van "Je mag me altijd bellen" ontvangt de eerste rouwkalender.

Unieke Rouwkalender

een dagelijks lichtpuntje voor als je een dierbare moet missen

Op 15 juni is de allereerste unieke rouwkalender verschenen. In tegenstelling tot een kalender met data, bevat deze scheurkalender uitsluitend informatie, inspiratie en motivatie om het leven weer op te pakken na de dood van een dierbare. Want een rouwproces is niet aan tijd gebonden.

Al ruim 10 jaar begeleidt de co-maakster, Leoniek van de Maarel, in haar Voorburgse praktijk voor rouwverwerking Emoties-Enzo, dagelijks volwassenen en kinderen in hun rouwproces. Nadat zij zelf op jonge leeftijd weduwe werd, koos zij bewust voor een opleiding en een praktijk met deze specialisatie. Steeds weer lopen rouwenden aan tegen dezelfde clichés, dezelfde zoektocht en dezelfde emoties. Al verwerkt een ieder het uiteindelijk op zijn eigen manier. Om rouwenden een steuntje in de rug te geven en om rouwverwerking uit de taboesfeer te halen, putte Leoniek met nieuwe liefde Hans, zelf ook jong weduwnaar, uit 10 jaar praktijkervaring en stelde een 'rouwkalender' samen. Iets wat nog niet bestond.

Deze rouwkalender bevat 420 velletjes met teksten om te verscheuren zoals verdriet je ook kan verscheuren. De rouwkalender bevat spreuken, muziek- en boektitels, tips en websiteadressen. Daarnaast wordt korte metten gemaakt met eeuwige clichés.

De teksten zijn verdeeld over 9 verschillende categorieën en geven een nieuwe kijk op de dood en rouwen. Door het ontbreken van data is de rouwkalender niet aan (start)datum gebonden en kan ruim een jaar lang het rouwproces wat lichter maken, door bespreekbaar te maken wat vaak onbesproken blijft. Dood is doodgewoon, alleen kunnen wij er niet aan wennen.

 Info over de makers:

§  Leoniek van der Maarel werkt sinds 1999 als zelfstandig psychosociaal therapeut in Voorburg in haar praktijk Emoties-enzo. Zij werkt daar met kinderen, jongeren en volwassenen. Leoniek is gespecialiseerd in begeleiding rondom het thema rouw en verlies.

§  Hans Breekveldt werkt als zelfstandig coach voor volwassenen in zijn praktijk !Doorbreek!. Hij schrijft columns en geeft met kwinkslagen een andere kijk op teksten. 

De Rouwkalender bestellen kan via de website: http://www.rouwkalender.nl/

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief