header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer


13 april 2009 t/m 19 april 2009

Overzicht eerdere uitgaven

Advertentie
Naar Uitvaartmedia homepage

 

vakblad_uitvaart_april_2009 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, april 2009.
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws o.a.: Monument voor veteranen, Openbaarmaking sterftecijfers geëist. Juf laat leerlingen uitvaartkist timmeren, Avondcrematie in Helmond, Dela werkt samen met studenten
. Buitenlands nieuws o.a.: Stijging aantal ‘econocides', Levend dood verklaard, Vliegtuigcrash op kerkhof. Vers van de pers; Columns: Frank Mutter: Als je het regelt, doe het dan goed. Marie-Louise Meuris: Tante Mimi. En een aantal artikelen waaronder:
Uitvaart kan groener
Papier, glas, batterijen, GFT en chemisch afval, en sinds kort zelfs plastic. We scheiden wat af ten behoeve van het milieu. Maar als het om begraven of cremeren gaat, valt er nog heel wat te winnen.
Verzekerd, maar waarvoor?
Nog steeds is de naturaverzekering de populairste uitvaartverzekering. Dan hoeft de familie niets meer te regelen, is het meest gehoorde argument voor deze keuze. Opmerkelijk is dat drie op de tien mensen nog steeds niet weten wat hun uitvaartverzekering dekt. Dit blijkt uit onderzoek door TNS NIPO in maart.

De Telegraaf, 18 april 2009. Sterker dan kanker
Marion van Es: In september 2005 hoort Nathalie de Korte (38) dat haar drie maanden oude dochtertje Joyce acute leukemie heeft. En nog geen maand later wordt er een kwaadaardige tumor in haar eigen borst ontdekt! Nu, drieënhalf jaar later, zijn moeder en dochter er gelukkig allebei nog. "En, hoe voelt het nou als je kind kanker heeft?' zei ik tegen mijn moeder, die in huilen was uitgebarsten toen de arts vertelde dat ik borstkanker had. Nog steeds heb ik ongelooflijke spijt van die opmerking, maar het floepte er gewoon uit. Ik wilde het vreselijke gevoel dat ik had met haar delen. Ik belde mijn man Maarten en vertelde dat het foute boel was.... Lees verder

Omroep Brabant, 17 april 2009. Uitvaartnanny bereidt kinderen voor op een uitvaart
Kinderen en de dood: het blijft een combinatie waar ouders het vaak moeilijk mee hebben. Kinderen werden vroeger vaak weggehouden van een begrafenis of crematie. Daarom is er nu de uitvaartnanny. Een idee van uitvaartbedrijf De Groof/Van der Stappen uit Beek en Donk. De uitvaartnanny bereidt kinderen van 3 tot 10 jaar op een speelse manier voor op een uitvaart van iemand die ze hebben gekend.

Verschillende kranten, 16 april 200. Beveiligingskoffer tegen inbraak tijdens uitvaart
Het is de angst van veel nabestaanden: inbrekers die toeslaan tijdens de crematie of de begrafenis. „Mindere figuren heb ik niet meegemaakt", zegt uitvaart-ondernemer Wilco Plaggenborg uit Hengelo. Hij studeerde jaren op een oplossing en vond er één: een beveiligingskoffer. Daarin zitten sensoren en camera's met een verbinding met de meldkamer. Dringt iemand de woning binnen, dan doen de sensoren hun werk en maakt de camera foto's die per sms naar de meldkamer gaan.
Plaggenborg bedacht de koffer na enkele inbraken, waarvan duidelijk werd dat die naar aanleiding van rouwadvertenties werden gepleegd. Uitvaartconcern Yarden Nederland is zo enthousiast over het plan van de Hengelose vestigingsmanager dat ze alle 41 vestigingen van koffers voorziet. Eén koffer in huis kost een particulier € 200. „Het kan ook onderdeel zijn van een verzekering", zegt Plaggenborg. „Een beveiliger inhuren is stukken duurder."......

Peel en Maas, 16 april 2009. Bouw crematorium van start
De eerste schop voor de bouw van het crematorium op begraafplaats Boschhuizen aan de Spurkterdijk in Oostrum gaat op maandag 20 april de grond in. De bedoeling is om het multifunctionele uitvaartgebouw begin augustus 2010 officieel te openen. Dat zegt manager Norman van der Loop van uitvaartverzorger Dela. "Op 1 oktober 2009 moet de fundering er liggen. We hebben 260 werkdagen nodig om het crematorium te kunnen bouwen. Sneller gaat echt niet." Lees verder

BN DeStem, 15 april 2009. Roode loop, pest en cholera
Augustus 1676, Oosterhout is nog een derdewerelddorp. In ieder geval als het om gezondheidszorg gaat. Regelmatig wordt Oosterhout getroffen door epidemieën. De mensen proberen zich zo goed en zo kwaad als het kan te verweren. In de zomer van 1676 heerst er in Oosterhout een geheimzinnige ziekte. De mensen krijgen buikloop met heftige krampen en ontsteking van de darmen; de ontlasting kleurt rood van het bloed, vandaar de naam 'Roode Loop'. Schout en schepenen nemen strenge maatregelen. Zo mogen bewoners geen besmette plaatsen bezoeken of besmette personen in huis ontvangen en moeten ze gezelschap vermijden.... Doodskisten moeten van binnen goed dichtgepekt worden. Niemand mag op de lijkwagen zitten. Wie besmet is mag minsten drie weken het eigen erf niet verlaten. Hoeveel mensen er die maand aan de cholera sterven, weten we niet... lees verder

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief