Klein doosje met grote lading

Geschenk Russisch Ereveld foto Cees Wouda 3Een klein doosje met een grote lading. Zo valt de gift te omschrijven die de Stichting Russisch Ereveld zaterdag in Leusden in ontvangst mocht nemen.

Het blikken doosje behoorde aan een van de 101 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie, die in de Tweede Wereldoorlog in Kamp Amersfoort zijn vermoord. Dinsdag 27 september is het precies 75 jaar geleden dat ze in Kamp Amersfoort aankwamen.

Van hen stierven er 24 binnen enkele maanden door honger, ziekte en mishandeling. De overige 77 werden op 9 april 1942 in Amersfoort gefusilleerd, de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de oorlog. Ze liggen anoniem begraven op het Russisch Ereveld.

Vrijwel alle sporen van deze 101 Sovjetsoldaten - waarschijnlijk betreft het Oezbeken - zijn uitgewist. Des te opmerkelijker is het dat dit weekeinde, bijna 75 jaar na hun komst, bekend is geworden dat er toch nog een Oezbeken-doosje blijkt te zijn. Remco Reiding, secretaris van de stichting, kreeg het uit handen van mevrouw Marianne Aukes-Paalvast. Haar grootvader heeft het als gevangene van Kamp Amersfoort in 1941 gekregen van één van de 'Russen', zoals de Oezbeken werden genoemd. Al die tijd is het doosje met het Russische opschrift in haar familie geweest.

De Stichting Russisch Ereveld is bijzonder verheugd met de gift. ,,Voor ons is dit een groot geschenk", aldus Reiding. ,,Dit is de eerste tastbare herinnering aan deze bijzondere groep oorlogsslachtoffers.'' Ook Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, spreekt van 'een unieke ontdekking'.

Foto Cees Wouda Fotografie

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief