header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Toparchitect voor De Nieuwe Ooster

Het bestuur van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer stemde dinsdag 13 januari in met de keuze voor architectenbureau Henket & partners voor de uitbreidingsplannen van De Nieuwe Ooster. Een verbouwing is mede noodzakelijk omdat het crematorium van De Nieuwe Ooster niet meer voldoet aan de nieuwste milieueisen.

Willem Paquay, portefeuillehouder van De Nieuwe Ooster, is bijzonder ingenomen met Henket. ‘Een monumentale en bekende begraafplaats als De Nieuwe Ooster verdient een toparchitect. De eerste schetsontwerpen zijn zonder meer spectaculair te noemen’.

Hubert-Jan Henket (1940) is een van de meest toonaangevende architecten van dit moment. Hij is gespecialiseerd in de relatie tussen oud- en nieuwbouw, herbestemming en restauratie. Grote aansprekende (restauratie)projecten van Henket zijn het Teylersmuseum in Haarlem, Sanatorium Zonnestraal in Hilversum en het De Vriese paviljoen van museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam. Daarnaast is hij supervisor Architectuur en Stedenbouw van de Luchthaven Schiphol en voorzitter van de stichting Rietveld-Schröderhuis van het Rietveld-archief. Vanaf 1998 tot aan zijn emiraat in 2005 was hij hoogleraar architectuur aan de Technische Universiteit in Delft.

In 1999 won Henket de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2004 won hij samen met Wessel de Jonge de BNA Kubus, een prijs van de Nederlandse Bond van Architecten vanwege hun ‘revitalisering van architectonisch erfgoed’. In 2007 hebben het Fries Museum te Leeuwarden en het Glaspaleis in Heerlen tentoonstellingen gewijd aan zijn werk.

Naast de aanbouw voor het crematorium aan de huidige aula krijgt De Nieuwe Ooster de beschikking over een nieuwe tweede aula. Deze aula komt in een rijksmonumentaal gebouw op het voorterrein en is ruimer van opzet dan de huidige kleine aula. Het voorterrein wordt opnieuw ingericht, met gescheiden wachtruimtes.

Dit maakt het mogelijk de individuele zorg voor de nabestaanden en belangstellenden nog beter in te vullen.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief