Rouw- en Grafsymbolen door de eeuwen heen

engel op monument

Rouw- en Grafsymbolen door de eeuwen heen

Door de eeuwen heen speelt symboliek een grote rol in het versieren van grafstenen. Niet alleen in afbeelding op het monument zelf, ook de vormgeving van een grafmonument kan een symbolische betekenis hebben.

Vanitas

De afbeeldingen op en vormgeving van grafstmonumenten worden ook wel Vanitas-symbolen genoemd. Vanitas is het Latijnse woord voor vergankelijkheid. Naast de van oudsher bekende symbolen, zijn er steeds meer hedendaagse varianten te vinden. Met behulp van een groot aantal toegezonden afbeeldingen - met name op het gebied van hobby en beroep - zijn meerdere pagina's samengesteld.

Op deze manier kunnen wij wandelaars over en bezoekers van begraafplaatsen  informeren over wat er te zien is. Informatie over de betekenis van allerlei afbeeldingen op en vormen van grafmonumenten.

De rubrieken zijn gebaseerd op visuele herkenning: voor een afbeelding van een dier kijkt u onder dieren. Voor letters of afkortingen kijkt u onder letters.

Zo worden de wandelingen wellicht nog interessanter of kunnen zij inspireren bij het ontwerp van een grafmonument. Wie weet wordt hierdoor uw interesse ook gewekt voor een vereniging of stichting tot behoud van de begraafplaats.

Door het aanklikken van de onderwerpen krijgt u het gekozen overzicht.

Algemeen

Beroep

Bloemen

Dieren

Hobby

Instituut/vereniging

Jaartallen en letters

Planten/bomen

Met dank aan Liske Rynia voor het beschikbaar stellen van een aantal afbeeldingen met symboliek.

Graag willen wij deze symboliekrubriek zo volledig mogelijk maken. Wilt u daar een bijdrage aan leveren, dan stellen wij dat bijzonder op prijs. U kunt ons bereiken via: info@uitvaartinformatie.nl

Grafaccessoires en -monumenten

Grafaccessoires en -monumenten zijn er in vele vormen en materialen. In de onderstaande rubrieken vind je een overzicht van de verschillende aanbieders in de Uitvaartadressengids.