Agenda

NPOradio1.nl: Wat blijft na de dood van Bernard Haitink, Sien Diels, K. Schippers en Lady Aïda?
Donderdag 30 December 2021
humanWat blijft na de dood van Bernard Haitink, Sien Diels, K. Schippers en Lady Aïda?
Vier nieuwe podcastafleveringen over de nalatenschap van recent overleden Nederlanders
Vanaf zondag 26 december bij HUMAN via nporadio1.nl en de podcastplatforms

In de podcastserie Wat blijft volgen interviewers het spoor terug van recent overleden Nederlanders.
Wat hebben zij écht betekend?
Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort?
In vier nieuwe afleveringen: wat blijft na de dood van dirigent Bernard Haitink, actrice Sien Diels, schrijver K. Schippers en dj Lady Aïda?


Aflevering 7: Bernard Haitink (4 maart 1929 - 21 oktober 2021)
Bernard Haitink was een van de grootste dirigenten ter wereld en werd door musici een tovenaar genoemd. Wat was zijn magie? Botte Jellema volgt zijn spoor terug met altviolist en jeugdvriend Wim ten Have, violist bij het Concertgebouworkest Caroline Strumphler, en de jonge dirigent Manoj Kamps.

Aflevering 8: Sien Diels (1 augustus 1947 - 17 oktober 2021)
Actrice Francine Diels speelde 36 jaar lang het personage Sien in Sesamstraat. Tot ze moest stoppen met spelen vanwege dementie. Floortje Smit volgt haar spoor terug met haar man Luc Janssen, collega Bert ‘Tommie’ Plagman, en eindredacteur Ajé Boschhuizen in het decor van Sesamstraat.

Aflevering 9: K. Schippers (6 november 1936 - 12 augustus 2021)
De schoonheid van het terloopse wist K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) in speelse woorden te vatten. Clairy Polak volgt zijn spoor terug met komiek Ronald Snijders, redacteur Patricia de Groot en zijn dochters Bianca en Diana Stigter.

Aflevering 10: Lady Aïda (25 februari 1958 - 27 september 2021)
Aïda Spaninks was als dj Lady Aïda een pionier van de Nederlandse techno. Haar gedrevenheid bracht massa’s mensen in beweging, maar maakte haar soms ook solitair. Romanee Rodriguez volgt haar spoor terug met dj Serge Verschuur, poppodiumdirecteur Frens Frijns en haar boeker en vriend Ron Euser.

Op 26 december zijn de afleveringen over Haitink en Diels te luisteren, op 30 december volgen aflevering 9 en 10.

Uitzending op NPO Radio 1


Tijdens de feestdagen blikt presentator Floortje Smit tussen 22.00-23.00 uur in een live-uitzending op NPO Radio 1 terug op het nalatenschap van:

26 december: Bernard Haitink en Sien Diels
2 januari: K. Schippers en Lady Aïda

Oproep

In 2022 volgen 14 nieuwe afleveringen van Wat blijft. Wie mag er niet ontbreken in deze portrettenreeks? Waarom zou iedereen dit levensverhaal moeten horen? Wat heeft deze persoon teweeggebracht in de samenleving, welke sporen laat hij/zij/hen na? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Wat blijft

Met Wat blijft zet HUMAN een necrologieën-bibliotheek op in een nieuwe vorm: een podcast. Wat blijft biedt een intieme kijk in het leven van recent overleden Nederlanders, door de ogen van kenners en nabestaanden. Wat laten zij achter? Zullen we ze herinneren als goede of als slechte voorbeelden? Of iets ertussenin?

In eerdere afleveringen: wat blijft na de dood van theatermaker Jeroen van Merwijk, voetballer Wim Suurbier, historica Evelien Gans, spindoctor Erik van Bruggen, taalwetenschapper Pieter Muysken en componist Louis Andriessen?

De volledige podcastserie is online te beluisteren via nporadio1.nl en de podcastplatforms.

Meer informatie: human.nl/watblijft