Agenda

Gemeente Midden-Drenthe. Een gratis tweedaagse cursus over het beheer van begraafplaatsen.
Zaterdag 16 November 2019, 09:30 - 13:00

cursus Midden DrentheLandschapsbeheer Drenthe verzorgd op 16 en 23 november 2019 op een aantal locaties in de gemeente Midden-Drenthe een tweedaagse cursus over het beheer van begraafplaatsen. De cursus wordt gegeven in het kader van het project Noordergraf dat door de Rijksuniversiteit Groningen en Erfgoed Partners is ontwikkeld om handvatten te bieden voor het beheer van oude begraafplaatsen.

De cursus in de gemeente Midden-Drenthe is de laatste in een serie in meerdere gemeenten. Na een kennismaking neemt Anja Verbers u mee over de begraafplaats in Smilde en in Westerbork. Van wat voor type begraafplaats en type graven is ter plekke sprake? Welke problemen doen zich er voor? Op het gebied van de stenen, maar zeker ook op het gebied van het groen. Ligt er een ontwerp aan de begraafplaats ten grondslag en is dat nog herkenbaar aanwezig? Tijdens de rondgang wordt gesproken over de inventarisatie en of de cultuurhistorische waarden te herkennen zijn. Marc de Groot laat het (graf)materiaal zien en vertelt hoe u het herkent, wat de kwaliteiten zijn. Wanneer grijp je in en wanneer niet?
Waardering van graven

Naast de uitleg en oefening van de mogelijke werkzaamheden, is er is aandacht voor de waardering van de graven: welke graven zijn bijzonder en waarom? Waar baseer je je keuzes op bij het behoud? Dit vormt in feite de basis van het beleidsplan waaraan de gemeente werkt. Voor dat er herstelwerkzaamheden kunnen plaatsvinden, moet je weten waarom en welke graven een –cultuurhistorische- waarde hebben. We bezoeken meerdere begraafplaatsen, in Smilde en in Westerbork, om zo een breed beeld van de begraafplaatsen en hun kwaliteiten te krijgen. Per begraafplaats komen andere items aan de orde. De cursus is hierdoor erg gevarieerd en biedt aan diverse type vrijwilligers mogelijkheden om aan de slag te gaan.
Voor wie?

De cursus is bedoeld voor mensen die meer kennis willen opdoen over het onderhouden en mogelijk restaureren van begraafplaatsen en zich willen inzetten op deze cultuurhistorische waardevolle plekken.

Duur cursus en kosten
De cursus bestaan uit twee dagdelen (van 9.30 - 13.00 uur) op locatie. De cursus wordt verzorgd door Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe en Marc de Groot, steenhouwer uit Den Andel. Er zijn geen kosten verbonden aan deze cursus. De cursus wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Drenthe.

Aanmelden
Wilt u deelnemen aan de cursus? Meld u dan aan via het formulier onderaan op deze link (naar aanmeldformulier)

Locatie : Na aanmelding ontvangt u later de exacte locatie waar de cursus wordt gegeven.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl