Agenda

Coevorden. Lezing over graftrommels in Stedelijk Museum Coevorden
Zondag 08 September 2019, 15:00
graftrommel oud schoolvriendjeHet Stedelijk Museum Coevorden houdt op zondag 8 september een lezing over graftrommels.

Graftrommels werden vroeger op graven gelegd, als zijnde een grafstuk. Ze komen in diverse vormen voor, zowel ovaal of rond. Meestal zijn ze van metaal gemaakt, sommigen van hout. De voornamelijk metalen kransen van metaal, met bloemen van porselein of ijzer, worden afgesloten door een glasplaat.

Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog te maken gehad met grote ruimingen op begraafplaatsen en kerkhoven. Waarschijnlijk zijn er nog ongeveer 1000 trommels met of zonder inhoud overgebleven waarvan de meeste in zeer slechte staat zijn. Foto’s uit 2009 tonen aan dat er in Coevorden nog vijf trommels aanwezig waren, waarvan één op de katholieke begraafplaats en vier op de gemeentelijke begraafplaats.

De lezing begint om 15.00 uur en wordt gehouden door Pieke van Doorn-Witteveen van Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels.

Aanmelden kan uiterlijk tot 4 september door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. lezing graftrommels.
Locatie : Haven 4, 7741 JV Coevorden