Agenda

Westervelde. Informatie markt natuurlijk begraven op De Velden
Zondag 01 September 2019, 11:00 - 16:00

natuurbegraafplaats de velden
Informatie markt natuurlijk begraven op De Velden Westervelde

Eind augustus gaat Natuurbegraafplaats De Velden officieel open. Zondag 1 september is hier een info-markt over alles wat maar met natuurlijk begraven en uitvaart te maken heeft. Met waardevolle informatie voor vooraf, rond en na een overlijden.

De natuurbegraafplaats ligt op het landgoed van de familie Tonckens, tussen Westervelde en Zuidvelde. Daarmee is de naam De Velden ook verklaard. De ingang is overigens in Zuidvelde, via het Tonckensstraatje. Er zijn op het zeven hectare grote terrein diverse ‘velden’, het schoolveld (waar ooit de lagere school heeft gestaan), bosgedeelten en een veld met nieuwe tumuli (grafheuvels). De begraafplaats grenst overigens aan een prehistorisch tumuli-veld.
Laatste levensfase

Sytske Haveman van Natuurbegraafplaats De Velden en Saskia Geerts van Natuurlijk in Uitvaarten hebben voor de info-markt de handen ineen geslagen. Van 11.00-16.00 uur kunnen bezoekers met allerlei facetten rond de laatste levensfase kennis maken. “We willen vooral mensen bewust maken van de keuzes die er zijn”.


Bakfiets

Sytske laat weten dat er van alles aanwezig is. “Een notaris, iemand die speciale kisten voor natuurlijk begraven maakt, een rouw-bakfiets… We gaan trouwens op termijn zelf kisten leveren van hout van het landgoed”, merkt ze op.

Natuurbegraven biedt volgens haar allerlei voordelen ten opzichte van overige begraafplaatsen: eeuwige grafrust, nabestaanden worden niet belast met de zorg van graven, nabestaanden krijgen niet meer te maken met verlengingskosten, je kunt een eigen plek uitzoeken. “En er is geen onderscheid, iedereen is gelijk”. Ze verwijst in dit kader naar het ontbreken van grafmonumenten, maar in plaats daarvan zijn graven tijdelijk voorzien houten plankjes (tot deze ook vergaan…).


Rouwverwerking
Saskia legt uit dat het geen ‘gewone’ uitvaart-infomarkt is. “We willen het breder trekken. Het gaat echt om de laatste levensfase, maar ook bijvoorbeeld rouwverwerking. Het zou mooi zijn als er voor mensen een soort overgang is, net als bij de geboorte. Dat wordt immers ook altijd goed voorbereid”, vertelt Saskia. “Mensen kunnen op de info-markt allerlei ideeën opdoen. Het is laagdrempelig, je kunt met iedereen in gesprek.”

Rondleidingen
Sytske geeft tijdens de info-markt tweemaal een rondleiding over het terrein, om 12.00 en 14.00 uur. Er worden zo’n 20 standhouders verwacht, die info geven over zaken als natuurlijk opbaren (zonder koeling), levensschilderijen, toespraken bij uitvaarten, rouwvervoer, steun voor nabestaanden bij zelfdoding, het beschilderen van kisten, rouwfotografie en natuurlijk alles over ‘De Velden’. En er zijn (uiteraard) een uitvaartondernemer en een mantelzorgmakelaar.
   

Locatie : De ingang van Natuurbegraafplaats De Velden: Tonckensstraatje, een half verharde zijweg van de Asserstraat in Zuidveld