Agenda

Emmeloord. Lotgenotengroep voor mantelzorgers van wie degene waarvoor ze zorgden hen ontvallen is en huidige mantelzorgers
Maandag 16 September 2019, 19:30

Lotgenotengroep voor mantelzorgers van wie degene waarvoor ze zorgden hen ontvallen is en huidige mantelzorgers.

Die mensen hebben te maken met een enorme leegte en behoefte om elkaar te ontmoeten, weet Claudia Knol, mantelzorgconsulente bij Carrefour. Carrefour heeft Humanitas en de Rouw NOP ingeschakeld om handen en voeten te geven aan het initiatief. Ria Maes uit Luttelgeest en Hermine Lansink hebben de handschoen opgepakt. Ria is coördinator van de lotgenotengroep van Rouw NOP en lid van de werkgroep jongeren rouw NOP en Hermine Lansink is bij Humanitas coördinator bij rouw en zingeving.

Kracht bijelkaar
‘Er zijn al lotgenoten initiatieven voor mantelzorgers, zoals het koffie-uurtje op woensdagmiddag in de Poiesz in De Zuidert en buurthuis Espelervaart, waarbij de praktische kanten van mantelzorg aan de orde komen, maar deze lotgenotengroep is vooral gericht op emoties’, vertelt Hermine. ‘De lotgenotengroep is een erkenning voor de deelnemers, mensen kunnen van elkaar leren, maar vooral ook kracht bij elkaar vinden’, voegt Ria eraan toe.

De lotgenotengroep start op maandag 2 september met de eerste avond die om 19.30 uur begint en gehouden wordt in het Dr. Jansencentrum op de derde etage in de ruimte van Humanitas. Op 16 september staat ook al de tweede avond gepland. ‘Daarna kijken we of er behoefte is aan meer. Als dat zo is gaan we gewoon verder’, vertellen Ria en Hermine, die de avonden begeleiden.
Half woord

‘Op de avonden staan de bezoekers centraal. We hebben geen sprekers of inleiders. Nee, we luisteren naar elkaar. Waar lopen de oud-mantelzorgers tegenaan. We weten dat er tijdens het mantelzorgen weinig tijd is voor de eigen emoties. Daar komen ze niet aan toe. De mantelzorger is druk met de zorg en dan worden ze ineens geconfronteerd met het verdriet. En hoe dat voelt weten de lotgenoten het beste. Ze hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen.’

De praktijk is dat uit lotgenotengroepen ook vaak vriendencontacten ontstaan, weten de twee. Humanitas heeft landelijk namelijk ervaring met dergelijke groepen, maar in de polder is het een nieuw initiatief. ‘We zijn hier vooral gericht op individuele ondersteuning’, zegt Hermine.

Mensen die zich aangesproken voelen, mantelzorgers, die vriend, vriendin, man, vrouw, kind of ouder verloren na mantelzorg kunnen zich aanmelden met een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan deelname.
Locatie : Dr. Jansencentrum op de derde etage in de ruimte van Humanitas