boek de eenzame uitvaartDe eenzame uitvaart
F. Starik

In De eenzame uitvaart zijn de ervaringen en gedichten van Starik en de Poule des Doods opgenomen.

Elk jaar overlijden in Amsterdam ongeveer vijftien mensen van wie niemand, afgezien van vier dragers en een medewerker van de Sociale Dienst, de begrafenis bijwoont: junks, verwaarloosde bejaarden, illegalen, zwervers, professionele dronkenlappen. In 2002 besloot dichter/kunstenaar F. Starik daar iets aan te doen. Hij stelde de zogenaamde Poule des Doods samen, een groep dichters die bij toerbeurt een eenzame uitvaart bijwonen om daar een speciaal voor de overledene geschreven gedicht voor te dragen.In De eenzame uitvaart zijn de ervaringen en gedichten van Starik en de Poule des Doods opgenomen. In zekere zin kan dit boek zelfs gelezen worden als een pleidooi voor nuttige kunst, voor een poëzie die midden in het leven staat, zelfs al vinden wij dat leven in de dood.

Titel

De eenzame uitvaart

Auteur

F. Starik

Taal

Nederlands

Uitgever

Nieuw Amsterdam

Pagina's

224

Druk

1

Verschijningsdatum   

02-11-2005

ISBN13

9789046800201

Prijs

€ 20,99

Bestellen

Bol.com

Boek: Dichter van Dienst

boek Dood doet leven omslagDichter van Dienst
F. Starik

Dichter van dienst is het vaarwel van F. Starik, zijn indrukwekkend en aangrijpend laatste deel in de trilogie over eenzame uitvaarten in Amsterdam die hij zestien jaar lang vormgaf.

Dichter van dienst is het vaarwel van F. Starik, zijn indrukwekkend en aangrijpend laatste deel in de trilogie over eenzame uitvaarten in Amsterdam die hij zestien jaar lang vormgaf. Hij schreef op wat er te weten viel over de eenzame dode, zocht een dichter of dichtte zelf, ging naar de uitvaart en schreef het verslag daarvan.

Met gedichten van o.a. Maria Barnas, Wim Brands, Anneke Brassinga, Eva Gerlach, Erik Jan Harmens, Judith Herzberg, Neeltje Maria Min, Marieke Lucas Rijneveld en Menno Wigman

'Ik ben De Eenzame Uitvaart in de loop van tijd als een levensopdracht gaan zien, als een Taak die je tot het einde zult vervullen, niet als een project waarmee je na een tijdje weer ophoudt.
Het recept is eenvoudig en mag inmiddels als bekend worden verondersteld: dichters schrijven een gedicht - en dragen dat op de uitvaart voor - voor die mensen, die anders waren overgeschoten, voor wie niemand zou komen, over wie niemand had gesproken, was de dichter er niet geweest om afscheid te nemen, vaarwel te zeggen.'


Titel

Dichter van dienst

Auteur

F. Starik

Taal

Nederlands

Uitgever

Nieuw Amsterdam

Pagina's

320

Druk

1

Verschijningsdatum   

29-10-2019

ISBN13

9789046825983

Prijs

€ 20,99

Bestellen

Uitgeverij Nieuw Amsterdam

boek: Dood doet leven

boek Dood doet leven omslagDood doet leven
Jeroen Terlingen

Waarom praten over het einde gelukkiger maakt
Pleidooi om praten over de dood bij een breed publiek ‘gewoner’ te maken

In Dood doet leven volgt Jeroen Terlingen patiënten die te horen hebben gekregen dat ze niet meer beter kunnen worden. Ze zoeken allemaal hun eigen weg tussen strijdbaarheid en berusting, maar één ding valt op: tijdens het leven stilstaan bij de dood, verhoogt de kwaliteit van het bestaan – tot in de laatste uren.

De communicatie over de dood kent veel obstakels. In onze ‘maakbare’ samenleving zijn mensen steeds minder bereid om het leven te nemen zoals het komt. De organisatie van de gezondheidszorg en de opleiding van artsen en verpleegkundigen dragen bij aan het grote zwijgen.

Dood doet leven laat zien hoe het nadenken en praten over de dood wordt gestimuleerd door enthousiaste individuen. Maar voor echte verbetering is meer nodig. Terlingen pleit voor een nieuwe functie in de gezondheidszorg: een doula. Een duizendpoot, die een patiënt terzijde staat in de laatste fase van het leven, die steun en toeverlaat is voor de naasten, complexe medische dilemma’s overziet, de weg weet in de bureaucratie, thuis is in zingevingsvragen, en weet wat het is om afscheid te nemen en te rouwen.


Titel

Dood doet leven

Auteur

Jeroen Terlingen

Taal

Nederlands

Uitgever

De Kring, Amsterdam

Pagina's

176

Druk

1

Verschijningsdatum   

april 2019

ISBN13

97894-62971387

Prijs

€ 16,99

Bestellen

Uitgeverij de Kring

Onvoltooid

Boek: Onvoltooid

Boek over 435 vroeg overleden bekende personen uit de wereld van de politiek, literatuur, muziek, film, sport, radio en televisie.

Boek: Opruimen voor je doodgaat


boek opruimen voor je doodgaatOpruimen voor je doodgaat. De edele Zweedse kunst van döstädning

Döstädning is het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Het is een manier om je nabestaanden nergens mee op te zadelen, maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven – of dat nou binnenkort op zijn einde loopt of nog bij lange na niet.

Wat laat je achter aan materiële bezittingen als je er zelf niet meer bent? Wat zegt dat over jou? En zou je daar dan maar niet beter zelf de regie in nemen? Door de erfstukken te scheiden van de rommel, orden je ook de waardevolle herinneringen.

Opruimen voor je doodgaat is een praktische gids die je helpt inventariseren wat écht belangrijk is, om zo comfortabel en stressvrij mogelijk met je bezittingen om te gaan. Margareta Magnusson bespreekt het proces van herinneren, ouder worden en de dood op verrassend vrolijke wijze, en laat zien dat döstädning een ontroerende en waardevolle methode is die jou of iemand die je liefhebt kan helpen om al het geluk te vieren dat een mens in een leven verzamelt.

 


  

Titel

Opruimen voor je doodgaat

Auteur

Margareta Magnusson

Taal

Nederlands

Vertaling

Nico Groen

Uitgever

De Bezige Bij, Amsterdam

Pagina's

160

Druk

1

Verschijningsdatum   

september 2017

ISBN13

97890-23450795

Prijs

€ 14,99

Bestellen

Bol.com