begraafplaats Hoorn

10. 1 Vaste kosten begrafenis

De vaste kosten van een begrafenis zijn de begraafkosten. Deze bestaan uit het open en dichten van het graf tijdens de begrafenis.

10. 2 Kosten begraafplaats

De bijkomende begraafkosten zijn deels afhankelijk van uw wensen en kunnen per begraafplaats verschillen. Jaarlijks publiceert Monuta de grafkostenmeter, met daarin een overzicht van de kosten van een groot aantal begraafplaatsen. Onderstaand de opbouw van de bijkomende kosten:

 • Huurkosten
  Soms is het mogelijk om een 'optie' te nemen op een graf. Bij zo'n optie gaat het vaak om een speciale plek, waar iemand later begraven wil worden. Bijvoorbeeld onder een boom of op een mooi gedeelte van de begraafplaats.
  De huur gaat veelal in vanaf het moment dat de optie is uitgegeven.
 • Begraafkosten
  Naast de eerder genoemde huurkosten van een graf moet vrijwel altijd ook betaald worden voor het daadwerkelijke begraven. Dit zijn de kosten voor het openen (delven) van het graf en sluiten (dicht maken) van het graf.
  Voor het begraven buiten de reguliere openingstijden - zoals bijvoorbeeld op zaterdag- wordt een toeslag berekend. Ook hier geldt dat deze sterk uiteen kunnen lopen. Overigens is begraven buiten de reguliere openingstijden niet op alle begraafplaatsen mogelijk.
 • Onderhoud
  Op de meeste begraafplaatsen moet men per jaar een bedrag betalen voor het algehele onderhoud van de begraafplaats. Daarnaast is er ook een verplichte bijdrage voor het onderhoud van de grafbeplanting.
  Deze verplichting is voortgekomen uit de ervaring dat nabestaanden vooral de eerste drie jaar geregeld het graf bezoeken. Daarna wordt dat vaak minder. Het gevolg is dat dan de beplanting niet meer goed onderhouden kan worden, wat het aanzicht van de begraafplaats als geheel geen goed doet.

10. 3 Kosten grafmonument

De kosten voor een grafmonument variƫren naar gelang de keuze van materiaal en leverancier. Een uit voorraad leverbare grafsteen heeft een lager prijskaartje dan een op maat gemaakt monument. Ook is er prijsverschil tussen de reguliere natuursteenhandel en een beeldhouwer, kunstenaar, die al dan niet samen met de opdrachtgever een persoonlijk ontwerp maakt.

10. 4 Totale kosten van een begrafenis

Op basis van het voorafgaande is het vrijwel onmogelijk om een globale kosten-indicatie te geven van een begrafenis.
Is er een voorkeur voor een begraafplaats, dan is het verstandig eerst te informeren naar de kosten en mogelijkheden op desbetreffende begraafplaats.

Ook al omdat de meeste natura-verzekeringen een gedeelte -meestal gelijk aan de kosten van cremeren- van de huur van een graf vergoeden. Vooraf informeren voorkomt dat er achteraf onverwachts hoge kosten aan de begrafenis blijken te zijn.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief