header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Gijsje Teunissen van CHARON uitvaartbegeleiding, organisator van dit evenement wilde op deze dag mensen uit de Regio laagdrempelig kennis laten maken met alle mogelijkheden die er tegenwoordig  zijn in uitvaartland.

rouwstoet_uitvaartmarkt_charon_bergen

De markt opende met een rouwstoet vooropgelopen door accordeonist Rob Stoop en trok vanaf de Hoflaan richting Ruïnekerk, alwaar men een rondje om de kerk deed. Dit is een oude traditie, waarmee men meende de ziel in verwarring te brengen om de weg naar huis niet meer terug te vinden.

De stoet eindigde met een toost: Vier het leven, waarna Marileen Fabels, uitvaartdanseres, onder de geluiden van de accordeon, het leven danste.

Gijsje was in het begin even bang dat het weer te mooi zou zijn en iedereen naar het strand zou trekken. Dit bleek ongegrond. Mensen waren zelfs uit het hele land gekomen voor het troostconcert en de voorstelling van jongeren ‘Rouw op je dak’  te volgen. De voorstelling was heftig, gezien het thema. In het nagesprek wat volgde was iedereen geraakt en zeer onder de indruk van de voorstelling. De aanwezigen waren het erover eens, dat deze voorstelling beslist door scholen en andere instelling ingehuurd zou moeten worden.

Rouw op je dak kwam ook de rouwstoet voor sommigen. Maar het was natuurlijk nooit de bedoeling van Gijsje om mensen te kwetsen. Zij streeft openheid in de uitvaart en alles eromheen na. En dat is zeker gelukt, gezien de 500 bezoekers welke op deze dag met hun vragen en hun verhalen in gesprek kwamen met de standhouders. Er zijn weer veel vragen beantwoord en misverstanden de wereld uit geholpen.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief