header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
     

Unieke documentaire geeft achtergebleven kinderen troost en houvast

Herinneringen enzo

Therapeut Leoniek van der Maarel - gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen - maakt documentaires van stervenden die hun levensverhaal willen vastleggen. Deze filmportretten zijn vooral bedoeld voor hun kinderen. Zij blijven vaak achter met veel onbeantwoorde vragen.
Na het overlijden realiseren kinderen zich dat er veel is dat ze niet weten van hun overleden vader, moeder, zus of broer.
Ze blijven niet alleen achter met verdriet en gemis, maar ook met allerlei vragen. "Kinderen willen dan weten wat hun overleden moeder bedoelde met bijvoorbeeld 'eerlijk zijn' en 'gelukkig zijn", zegt Van der Maarel. "Tijdens de ziekte staat men vaak niet stil bij degelijke vragen.".
Ze merkt dat kinderen vaak antwoorden zoeken in achtergebleven beelden - vakantiefilmpjes worden minutieus afgespeeld. "Kinderen zoeken een levende herinnering, een stem, een levenstestament."

Van der Maarel maakt filmportretten waarin antwoord gegeven wordt op deze ongestelde vragen. Zij neemt de stervenden mee door hun leven.
Belangrijke onderwerpen komen aan bod - normen en waarden, de dagelijkse dingen van het leven, de vraag wat de stervende nog had willen doorgeven.
De unieke filmportretten zijn meer dan een documentaire. Van der Maarel is al tien jaar gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen.
"Het bijzondere aan dit project is dat ik geen documentairemaakster ben, maar rouwtherapeut. Ik weet vanuit mijn praktijk wat er leeft bij deze
kinderen, ik weet wat ze later over hun vader of moeder willen horen," aldus Van der Maarel.

De filmportretten helpen bij het verwerkingsproces. "Het is een geschenk van onschatbare waarde. Het biedt troost en houvast."
Van der Maarel interviewt de stervende ongeveer een dag of twee in de eigen omgeving. Het materiaal wordt verwerkt met foto's en
bestaand filmmateriaal uit het leven van de stervende tot een filmportret van anderhalf uur.

Voor meer informatie: www.herinneringen-enzo.nl .
Leoniek van der Maarel: 06 21807653

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief