Unieke documentaire geeft achtergebleven kinderen troost en houvast

Herinneringen enzo

Therapeut Leoniek van der Maarel - gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen - maakt documentaires van stervenden die hun levensverhaal willen vastleggen. Deze filmportretten zijn vooral bedoeld voor hun kinderen. Zij blijven vaak achter met veel onbeantwoorde vragen.
Na het overlijden realiseren kinderen zich dat er veel is dat ze niet weten van hun overleden vader, moeder, zus of broer.
Ze blijven niet alleen achter met verdriet en gemis, maar ook met allerlei vragen. "Kinderen willen dan weten wat hun overleden moeder bedoelde met bijvoorbeeld 'eerlijk zijn' en 'gelukkig zijn", zegt Van der Maarel. "Tijdens de ziekte staat men vaak niet stil bij degelijke vragen.".
Ze merkt dat kinderen vaak antwoorden zoeken in achtergebleven beelden - vakantiefilmpjes worden minutieus afgespeeld. "Kinderen zoeken een levende herinnering, een stem, een levenstestament."

Van der Maarel maakt filmportretten waarin antwoord gegeven wordt op deze ongestelde vragen. Zij neemt de stervenden mee door hun leven.
Belangrijke onderwerpen komen aan bod - normen en waarden, de dagelijkse dingen van het leven, de vraag wat de stervende nog had willen doorgeven.
De unieke filmportretten zijn meer dan een documentaire. Van der Maarel is al tien jaar gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen.
"Het bijzondere aan dit project is dat ik geen documentairemaakster ben, maar rouwtherapeut. Ik weet vanuit mijn praktijk wat er leeft bij deze
kinderen, ik weet wat ze later over hun vader of moeder willen horen," aldus Van der Maarel.

De filmportretten helpen bij het verwerkingsproces. "Het is een geschenk van onschatbare waarde. Het biedt troost en houvast."
Van der Maarel interviewt de stervende ongeveer een dag of twee in de eigen omgeving. Het materiaal wordt verwerkt met foto's en
bestaand filmmateriaal uit het leven van de stervende tot een filmportret van anderhalf uur.

Voor meer informatie: www.herinneringen-enzo.nl .
Leoniek van der Maarel: 06 21807653

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl