header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Oorlogs Graven Stichting

Peter Steenmeijer, de Directeur Indonesië van de Oorlogsgravenstichting, is onderscheiden met een koninklijke onderscheiding. Hij is bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen zijn hem uitgereikt door de Nederlandse ambassadeur in Jakarta, de heer N. van Dam, op donderdag 25 februari 2010. Peter Steenmeijer kreeg de onderscheiding na de opening van de nieuwe zeedijk bij het Nederlands ereveld Ancol in Jakarta. De afgelopen jaren werd dat ereveld regelmatig bedreigd door overstromingen. Een enkele keer stond het ereveld zelfs onder water. Door de aanleg van de nieuwe zeewering behoort dit nu tot het verleden. Onder leiding van Peter Steenmeijer is het project op tijd en binnen de opgestelde begroting afgerond.

Peter Steenmeijer (geboren 1947 Surabaya) en zijn vrouw Margot wonen al bijna tien jaar in Indonesië. Na een 35-jarige carriere bij de Koninklijke Marine is Peter benoemd tot Directeur Indonesië in 2000. Daar beheert hij namens de Oorlogsgravenstichting zeven Nederlandse erevelden op Java. Samen met 130 man lokaal personeel is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van ruim 24.000 Nederlandse oorlogsgraven. Daarnaast bereidt hij jaarlijks de door de Stichting georganiseerde pelgrimsreizen naar Java voor en treedt hij op als gastheer tijdens de uitvoering van die reizen.

Vele honderdduizenden nabestaanden, veteranen en toeristen hebben in de loop der jaren een bezoek gebracht aan de Nederlandse erevelden op Java. Deze zijn daardoor uitgegroeid tot een tastbaar stuk Nederlandse geschiedenis in Zuidoost-Azië. Een geschiedenis waarover in Nederland doorgaans weinig kennis bestaat. Slechts voor personen die direct bij de gebeurtenissen in Nederlands-Indië betrokken zijn geweest, is die geschiedenis nog levend. Met de instandhouding van deze erevelden op Java draagt de Oorlogsgravenstichting ertoe bij dat de nagedachtenis aan de slachtoffers en daarmee dit aspect van onze geschiedenis niet verloren gaat. Indachtig het in 1946 gekozen devies: Opdat zij met eere mogen rusten.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief