Waaraan te denken bij Internet bedrijfsfilm -video voor eigen website, youtube etc.


We worden regelmatig benaderd met de vraag of wij ook bedrijfsfilms/-video's kunnen maken om te plaatsen op de eigen website c.q. youtube*  en/of bij ons. Helaas moesten wij de vraagstellers teleurstellen, omdat wij dat geen taak/werk vinden voor ons. Ieder zijn eigen beroep met de daarbij behorende kwaliteits(eisen) en deskundigheid. Maar als u een videofilm wilt laten maken let dan o.a. op de volgende zaken:

Huiswerk vooraf:
Schrijf voor jezelf op wat je precies wilt bereiken met een video: is het een productpresentatie of een dienst. Dus weet wat je wilt laten zien en wat je wilt vertellen aan de kijkers! Daar staat of valt een bedrijfsfilm/-video mee. Denk vervolgens na over hoe lang deze bedrijfsfilm/-video mee moet gaan. M.a.w. let erop of het product/onderwerp een langere levensduur heeft. Je video blijft namelijk voor altijd ergens op het internet staan! 

Algemene tip:
Schroom niet om meerdere offertes te vragen. Lees ze eerst goed door (ze zijn vrijwel allemaal verschillend in prijs, tijd en voorwaarden).

1. Overleg met je website bouwer
Als de video op je eigen website moet komen te staan overleg dan even met de bouwer van je website of hij dat voor je kan realiseren.

2. Als de video ook op Youtube* staat is hij voor iedereen vindbaar/zichtbaar.
a. Als jouw bedrijfsnaam niet op de video staat, kan het voor een bezoeker/kijker een vraag zijn wie is dit nou? Dus zorg dat altijd jouw naam c.q. websiteadres aan het begin en/of eind staat en boven of rechts of linksboven in de video staat. Dan weten ze gelijk wie je bent en wat jouw jouw websiteadres is.
b. Zet de video ook altijd onder je eigen (bedrijfs)naam op youtube eventueel gevolgd door b.v. een onderwerp waarop je ook gevonden wilt worden Pieters_Uitvaartverzorging_Rouwbegeleiding etc. Je kunt op YouTube een gratis account aanmaken en daarmee krijg je dan ook gratis een pagina, waarop je al je videofilms kunt zetten. Bij zoeken in youtube word je dan ook makkelijker gevonden onder je eigen bedrijfsnaam en verschillende onderwerpen. 

3. Derden (reclame) op jouw video
Als de video van jouw bedrijf voorzien wordt van het logo, introduktie of reclame voor een ander product door de maker van de video, beding dan een stevige korting.
Overigens is het mogelijk een stuk moeilijker om zo'n video ook onder te brengen bij andere aanbieders c.q. collegawebsites, omdat hij immers voorzien is reclame die men wellicht niet op prijs stelt op die website! Daarnaast loopt u ook het risico dat er op uw bedrijfsfilm een logo staat van een bedrijf dat in de toekomst misschien failliet gaat of in opspraak komt, uw bedrijfsfilm wordt daar dan mee geassocieerd!

4. Rechten en een kopie
Zorg dat je alle rechten krijgt op je eigen bedrijfsfilm, - video en let dus ook op bij het gebruik van muziek (bijv.: zitten daar rechten op?), dus verkrijg de video rechtenvrij van de maker, zodat je zelf kan bepalen wat er mee gebeurt in de toekomst. De rechten liggen dan bij de opdrachtgever. Opmerkingen van makers als creatief eigendom van maker etc. zijn onzinnig in dezen. U betaald voor de film. Beding een kopie op dvd en eventueel (zie ook nr. 3) een video zonder reclame van derden.

5. De kosten
De kosten voor een professionele video verschillen veel, maar reken ongeveer 350 tot 500 euro (of meer) per minuut. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de totale duur, de eerste minuten zijn het duurst (aanloopkosten etc.). Maak het videofilmpje voor Youtube niet te lang, gemiddeld schijnt een videofilm van 2 á 3 minuten per product/dienst het best tot het eind! te worden uitgekeken. Een film voor op je eigen website mag natuurlijk wel langer duren. De bezoeker van jouw website komt daar om specifieke informatie te vinden over jouw dienst/produkt en heeft daar meestal wel meer tijd voor over.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*YouTube is de site waar iedereen gratis een account kan aanmaken en daarmee gratis een pagina krijgt. Op die pagina kunt u filmpjes uploaden. Die video's staan dan op de server van YouTube.
Vervolgens vult u of uw websitebouwer in de pagina van uw website de HTML-code in die u van You Tube krijgt. Op uw website verschijnt een afbeelding van het filmpje (zoals hieronder). Als u op het startpijltje klikt start de video binnen uw website met afspelen.

Voorbeeld op YouTube:

 

 

Voorbeeld van YouTube video die ook op eigen website staat: http://www.vankrimpenstatema.nl/