header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer


Het levensverhaal van stervenden vastgelegd op DVD


VOORBURG, 5 februari 2010

 

Als iemand overlijdt blijven nabestaanden achter met vragen. Rouwtherapeute Leoniek van der Maarel laat daarom stervenden hun levensverhaal vastleggen op DVD. In een filmisch interview worden stervenden meegenomen door hun leven. Hoe hun jeugd was, hun schooltijd, hun ouderlijk gezin, hoe het met verkeringen ging. Hoe zij het hebben ervaren om kinderen te krijgen, of alle wensen zijn uitgekomen, wat de normen en waarden zijn, enzovoorts. Deze interviews worden doorsneden met foto- en filmmateriaal. Aangrijpend, boeiend en verdrietig, maar, met name voor jonge kinderen, een geschenk van onschatbare waarde. Zij blijven nu vaak achter met vele vragen over het leven van hun overleden dierbare.

Leoniek van der Maarel komt in haar rouwtherapie praktijk Emoties-enzo al 10 jaar in aanraking met gezinnen waar een dierbareweg valt. Gebaseerd op die ervaring en de vragen waar nabestaanden mee achterblijven, heeft zij besloten mensen, die weten dat ze gaan sterven, te interviewen en op film vast te leggen.

Uit haar ervaring weet zij dat het als een gemiste kans voelt als men na het overlijden van een dierbare nog even de stem had willen horen, nog even bewegende beelden had willen zien... Als men weet dat het einde nadert lijkt dat even geen prioriteit te hebben. Maar na het overlijden worden vakantiefilmpjes minitieus uitgespit op sfeer, op een mening, een stem, een blik. Het levensverhaal op DVD is een geschenk van wie het einde van zijn leven nabij weet aan zijn dierbare nabestaanden.

Voor meer informatie: www.herinneringen-enzo.nl.

  

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief