header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Remember_bomen  

Almere, 26 januari 2010

Steeds vaker wordt het moment van as-bestemming een tweede moment van afscheid. Een nieuw voorbeeld hiervan is Remember in Green. Bij deze bijzondere vorm van as-bestemming kiezen nabestaanden een jonge boom of heester uit en wordt een deel van de asresten vermengd met speciale aarde en in een afgesloten houder samengebracht met het wortelbed. Tijdens de kweekperiode van ca. 9 maanden worden door de wortels van de boom de voedingsstoffen uit de as opgenomen. Hierna kan de boom worden geplant in de eigen tuin, balkon of in een daarvoor bestemd natuurgebied. Yarden biedt Remember in Green  als eerste grote uitvaartorganisatie landelijk aan.

 

Monique Brouwer, woordvoerder van Yarden: “Als marktleider op het gebied van crematies zien wij dat as-bestemming steeds vaker een tweede moment van afscheid is. En dat bij cremeren ook een speciale gedenkplek of een ceremonie steeds meer aandacht krijgt. Na een verlies vinden veel mensen het fijn om een speciale plek te hebben waar zij de overledene kunnen gedenken. Remember in Green is een vorm van  as-bestemming die hier goed op aansluit. Zo ‘leeft’ de overledene op een mooie symbolische wijze voort en ontstaat een persoonlijke en levende herinnering. Net als bij ballonverstrooiing is het een zeer intieme en persoonlijke manier van afscheid nemen, waar mensen veel troost uit putten. Het ondersteunt nabestaanden bij hun verwerkingsproces.”

 

Danny van Ramshorst, woordvoerder Remember in Green: “Door de as van de overledene te mengen met aarde en op een speciale manier te kweken, worden de voedingsstoffen uit de as letterlijk opgenomen in de wortels. Dit is wetenschappelijk onderzocht en bewezen door onder andere TNO. Zodra de boom volledig geworteld is en alle voedingsstoffen heeft benut, kan de boom of heester worden geplant. Dit kan in een daarvoor bestemd natuurgebied van Natuurmonumenten, op het terrein van Delhuyzen (Nationaal verstrooiterrein bij Arnhem) maar ook op de diverse Yarden vestigingen waar met deze bomen zogenaamde herinneringsbossen worden opgezet. Uiteraard kan de boom ook in de eigen tuin of balkon worden geplant.”

 

Niet zomaar een boom

Bij de keuze van een boom of heester speelt (het karakter van) de overledene een grote rol; welke kleur vond iemand mooi, of wat is het jaargetijde waarin hij of zij jarig was. Voor iemand die bijvoorbeeld in het voorjaar jarig was, kan worden gekozen voor een plant die in die periode mooi in bloei staat. Ook de symboliek achter de namen van de bomen of heesters kunnen een belangrijke rol spelen. Een eik staat bijvoorbeeld voor kracht, wijsheid en eeuwigheid en een beuk staat voor warmte en troost. Door het zo persoonlijk mogelijk te maken, heeft het een positieve bijdrage aan het verwerkingsproces.

 

Yarden

Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden 'Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen – en dat ze deze gaan vastleggen. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief