logo_gemeente_hoogezand_sappermeer

 

 

 

 

Persbericht

 

Hoogezand, 15 december 2009                                                                Persbericht 2009/071


Urnenbijzetting met persoonlijke monumenten op de Stille Hof

Op 18 december 2009 presenteert de gemeente het nieuwe columbarium met 120 urnenplaatsen op begraafplaats De Stille Hof. Het is een uniek ontwerp; een amfitheateropstelling, die zorgt voor een verbinding tussen de laatste uitbreiding met het middengedeelte van de begraafplaats. Het columbarium is een cirkelvormig urnenveld, waarbinnen een verscheidenheid aan persoonlijke urnenmonumenten geplaatst worden op losstaande consoles die in hoogte oplopen. Deze zorgen samen voor een eenheid; een kunstwerk. Te midden van het kunstwerk is een stilteplek gecreëerd. Wethouder Luijckx en de ontwerpers, architect Pim Benus en beeldend kunstenaar Marjo Többen, onthullen het columbarium om 10.30 uur.

Binnen de gemeente kiest 70% van de inwoners ervoor om zich te laten cremeren. Het bijzetten in urnenmuren kan binnen de gemeente alleen op begraafplaats de Stille Hof. De huidige urnenmuren zijn bijna volledig in gebruik. Het ontwerp van de nieuwe urnenlocatie is gekocht door de gemeente. De verwachting is dat de nieuwe urnenmuur binnen 12 jaar vol zal zijn.
Voor het nieuwe columbarium is gezocht naar een eigentijdse vorm van urnenbijzetting, waarbij de amfitheateropstelling is omgeven door een beukenhaag. De opstelling bestaat uit betonnen consoles, die in hoogte oplopen en cirkelvormig zijn gerangschikt. In het centrum staan zitbanken rondom een hemelboom (ailanthus).

Op de betonnen consoles worden bronzen urnen geplaatst, met de as van de overledene. Voor elke overledene ontstaat op deze manier een persoonlijk gedenkteken, een individueel monument. Aan de voet van de consoles kunnen kleine bloemenhuldes geplaatst worden.
Er zijn een aantal bronzen urnen ontworpen, waarvan er twee partnerurnen zijn. Ze bestaan uit twee in elkaar passende urnen, die samen een geheel vormen. De nabestaanden kunnen de urnen voorzien van persoonlijke kenmerken, zoals in het handschrift van de overledene de namen en data schrijven, meeboetseren aan de huid van de urn, dichtregels toevoegen, etc. Ook bestaat de mogelijkheid voor een ander ontwerp, gebaseerd op ideeën van nabestaanden, maar wel zodanig dat het past binnen het concept.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl