header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

Uitvaart vakbeurs 2022
VTU uitvaartbeurs 2022

Innoverend en inspirerend vakevenement voor de uitvaartbranche
28, 29 & 30 september 2022 - Evenementenhal Gorinchem

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

   

Even zag het er naar uit dat er geen natuurlijke begraafplaats in Venlo-Blerick zou komen. De Stichting De Peelhof, die al sinds voorjaar 2008 aan het plan werkte en het in mei 2009 wereldkundig maakte, maakte vorige maand bekend met het project te stoppen vanwege een financieringstekort.

In eerste instantie leek de komst van de begraafplaats nabij het huidige crematorium Venlo-Blerick en de Venlose begraafplaats Blerickse Bergen financieel haalbaar. Uiteindelijk ontstond er bij de Stichting De Peelhof toch een tekort omdat banken niet bereid waren om het plan te financieren. De Stichting De Peelhof heeft enkele dagen geleden aangekondigd zich op te heffen. Ook eerdere plannen van De Peelhof om in 2006 in Sevenum een natuurbegraafplaats op te richten, sneefden.

Gisteren maakte echter de Stichting natuurbegraafplaats Maasbree i.o. bekend het bosterrein bij de Blerickse Bergen te hebben verworven. Het heuvelachtige terrein heeft al de bestemming van een begraafplaats. Het ligt slechts op een paar honderd meter afstand van de gronden die de Stichting natuurbegraafplaats Maasbree vorig jaar had verworven om in Maasbree een natuurbegraafplaats te starten, tegen de grens met de gemeente Venlo. De gemeente Maasbree staat positief tegenover de plannen van Stichting natuurbegraafplaats Maasbree. In juni had de gemeenteraad van Maasbree nog geopperd om de beide initiatiefnemers een samenwerking aan te laten gaan.

De Stichting natuurbegraafplaats Maasbree is een initiatief van de oprichters van de bekende Natuurbegraafplaats Bergerbos in Sint Odiliënberg. Deze begraafplaats werd in 2003 in gebruik genomen en trok veel belangstelling uit de regio. Met een tweede begraafplaats is de belangstelling beter te spreiden.

Bij een natuurlijke begraafplaats liggen de graven niet in rijen, maar verspreid in het bosgebied. Ook staat er staat geen hek om het terrein. Hierdoor krijgt de natuur de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Het terrein is vrij toegankelijk als wandelgebied; dat zal niet veranderen. Er loopt ook een provinciale fietsroute langs.

Begraven op de nieuwe natuurbegraafplaats op de grens van Maasbree en Venlo zal waarschijnlijk niet eerder kunnen dan najaar 2010.

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl