Even zag het er naar uit dat er geen natuurlijke begraafplaats in Venlo-Blerick zou komen. De Stichting De Peelhof, die al sinds voorjaar 2008 aan het plan werkte en het in mei 2009 wereldkundig maakte, maakte vorige maand bekend met het project te stoppen vanwege een financieringstekort.

In eerste instantie leek de komst van de begraafplaats nabij het huidige crematorium Venlo-Blerick en de Venlose begraafplaats Blerickse Bergen financieel haalbaar. Uiteindelijk ontstond er bij de Stichting De Peelhof toch een tekort omdat banken niet bereid waren om het plan te financieren. De Stichting De Peelhof heeft enkele dagen geleden aangekondigd zich op te heffen. Ook eerdere plannen van De Peelhof om in 2006 in Sevenum een natuurbegraafplaats op te richten, sneefden.

Gisteren maakte echter de Stichting natuurbegraafplaats Maasbree i.o. bekend het bosterrein bij de Blerickse Bergen te hebben verworven. Het heuvelachtige terrein heeft al de bestemming van een begraafplaats. Het ligt slechts op een paar honderd meter afstand van de gronden die de Stichting natuurbegraafplaats Maasbree vorig jaar had verworven om in Maasbree een natuurbegraafplaats te starten, tegen de grens met de gemeente Venlo. De gemeente Maasbree staat positief tegenover de plannen van Stichting natuurbegraafplaats Maasbree. In juni had de gemeenteraad van Maasbree nog geopperd om de beide initiatiefnemers een samenwerking aan te laten gaan.

De Stichting natuurbegraafplaats Maasbree is een initiatief van de oprichters van de bekende Natuurbegraafplaats Bergerbos in Sint Odiliënberg. Deze begraafplaats werd in 2003 in gebruik genomen en trok veel belangstelling uit de regio. Met een tweede begraafplaats is de belangstelling beter te spreiden.

Bij een natuurlijke begraafplaats liggen de graven niet in rijen, maar verspreid in het bosgebied. Ook staat er staat geen hek om het terrein. Hierdoor krijgt de natuur de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Het terrein is vrij toegankelijk als wandelgebied; dat zal niet veranderen. Er loopt ook een provinciale fietsroute langs.

Begraven op de nieuwe natuurbegraafplaats op de grens van Maasbree en Venlo zal waarschijnlijk niet eerder kunnen dan najaar 2010.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl