header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

Uitvaart vakbeurs 2022
VTU uitvaartbeurs 2022

Innoverend en inspirerend vakevenement voor de uitvaartbranche
28, 29 & 30 september 2022 - Evenementenhal Gorinchem

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

13 % NIET MEER AAN HET WERK NA DOOD PARTNER OF KIND

Bij 10% van de Nederlanders die een partner of een kind verliezen, komt het plezier in het leven nooit meer terug. En 13% van hen is ook nooit meer aan het werk gegaan. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking dat de KRO in samenwerking met de Koninklijke Facultatieve liet uitvoeren. De resultaten worden zondag 1 november in het KRO-programma ‘Ode aan de Doden' (21.50 uur) bekendgemaakt. Dat programma wordt op Nederland 2 uitgezonden bij gelegenheid van Allerzielen, de dag op 2 november dat katholieken hun doden herdenken.

Ode aan de Doden: zondag 1 november, Nederland 2 (21.50 - 22.50 uur)
In Nederland gaan jaarlijks zo'n 140.000 mensen dood , elke 5 minuten 1 persoon. In ‘Ode aan de Doden' krijgt een 30-tal overledenen een speciaal eerbetoon. René Froger brengt vanuit het Amsterdamse café Bolle Jan een ode aan zijn ouders. Zij overleden dit jaar kort na elkaar. Kees Jansma herdenkt zijn leermeester Herman Kuiphof. Onder de hoede van de beroemde commentator zette Jansma zijn eerste schreden op het pad van de sportjournalistiek. Martine Bijl herdenkt acteur Pieter Lutz , Pieter van Vollenhoven spreekt met liefde over zijn overleden vriend Paul Nouwen en voetbaltrainer Foppe de Haan staat stil bij de dood van Bertje Jens, mede-bedenkster van het beroemdste wandelpad van Nederland: het Pieterpad.

Naast een overzicht van vele bekende gestorven Nederlanders, komen in ‘Ode aan de Doden' familieleden en vrienden van onbekende overledenen aan het woord. Het verhaal van de 17-jarige Iris Verstoep bijvoorbeeld. Zij kwam op weg naar een carnavalsfeest bij een scooterongeval om het leven. Vader, moeder en de chauffeur die haar aanreed vertellen hoe zij het verlies dragen en hoe ze de draad van het leven weer oppakken. Het onderzoek naar Rouw in Nederland laat zien dat het verdriet over de dood van een partner of kind de meeste pijn geeft. En het verdriet duurt ook het langst. Mensen hebben veel meer tijd nodig om werk of opleiding weer op te pakken. Bij 70% van de mensen die een partner of kind verliezen duurt het langer dan een half jaar voordat ze weer enig plezier in het leven hebben. Bij 10% komt het plezier in het leven niet meer terug.

Rouwen maakt mensen letterlijk ziek, vooral degenen die een kind of partner verliezen. Het overgrote deel (80% of meer) was in de periode na het verlies vermoeid, had gezondheidsklachten, toonde gebrek aan eetlust en had geen zin om nieuwe dingen op te pakken en onder de mensen te komen.

Een kwart van de mensen heeft hun dierbare verloren na een lang ziekbed. Opvallend was dat 41% van hen dit lange ziekbed zwaarder heeft ervaren dan de rouwperiode na een overlijden. Een kwart van hen vond de rouwperiode juist zwaarder. Tenslotte is het opvallend dat het verlies van een vriend of collega wordt onderschat. Uit het representatief onderzoek blijkt dat 10% vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun verdriet.

Ode aan de Doden op tv: zondag 1 november, 21.50 - 22.50 uur op Nederland 2
Ode aan de Doden op de radio: bij ‘Café Kooijmans', iedere werkdag van 12.00 tot 14.00 uur op Radio 5.

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl