13 % NIET MEER AAN HET WERK NA DOOD PARTNER OF KIND

Bij 10% van de Nederlanders die een partner of een kind verliezen, komt het plezier in het leven nooit meer terug. En 13% van hen is ook nooit meer aan het werk gegaan. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking dat de KRO in samenwerking met de Koninklijke Facultatieve liet uitvoeren. De resultaten worden zondag 1 november in het KRO-programma ‘Ode aan de Doden' (21.50 uur) bekendgemaakt. Dat programma wordt op Nederland 2 uitgezonden bij gelegenheid van Allerzielen, de dag op 2 november dat katholieken hun doden herdenken.

Ode aan de Doden: zondag 1 november, Nederland 2 (21.50 - 22.50 uur)
In Nederland gaan jaarlijks zo'n 140.000 mensen dood , elke 5 minuten 1 persoon. In ‘Ode aan de Doden' krijgt een 30-tal overledenen een speciaal eerbetoon. René Froger brengt vanuit het Amsterdamse café Bolle Jan een ode aan zijn ouders. Zij overleden dit jaar kort na elkaar. Kees Jansma herdenkt zijn leermeester Herman Kuiphof. Onder de hoede van de beroemde commentator zette Jansma zijn eerste schreden op het pad van de sportjournalistiek. Martine Bijl herdenkt acteur Pieter Lutz , Pieter van Vollenhoven spreekt met liefde over zijn overleden vriend Paul Nouwen en voetbaltrainer Foppe de Haan staat stil bij de dood van Bertje Jens, mede-bedenkster van het beroemdste wandelpad van Nederland: het Pieterpad.

Naast een overzicht van vele bekende gestorven Nederlanders, komen in ‘Ode aan de Doden' familieleden en vrienden van onbekende overledenen aan het woord. Het verhaal van de 17-jarige Iris Verstoep bijvoorbeeld. Zij kwam op weg naar een carnavalsfeest bij een scooterongeval om het leven. Vader, moeder en de chauffeur die haar aanreed vertellen hoe zij het verlies dragen en hoe ze de draad van het leven weer oppakken. Het onderzoek naar Rouw in Nederland laat zien dat het verdriet over de dood van een partner of kind de meeste pijn geeft. En het verdriet duurt ook het langst. Mensen hebben veel meer tijd nodig om werk of opleiding weer op te pakken. Bij 70% van de mensen die een partner of kind verliezen duurt het langer dan een half jaar voordat ze weer enig plezier in het leven hebben. Bij 10% komt het plezier in het leven niet meer terug.

Rouwen maakt mensen letterlijk ziek, vooral degenen die een kind of partner verliezen. Het overgrote deel (80% of meer) was in de periode na het verlies vermoeid, had gezondheidsklachten, toonde gebrek aan eetlust en had geen zin om nieuwe dingen op te pakken en onder de mensen te komen.

Een kwart van de mensen heeft hun dierbare verloren na een lang ziekbed. Opvallend was dat 41% van hen dit lange ziekbed zwaarder heeft ervaren dan de rouwperiode na een overlijden. Een kwart van hen vond de rouwperiode juist zwaarder. Tenslotte is het opvallend dat het verlies van een vriend of collega wordt onderschat. Uit het representatief onderzoek blijkt dat 10% vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun verdriet.

Ode aan de Doden op tv: zondag 1 november, 21.50 - 22.50 uur op Nederland 2
Ode aan de Doden op de radio: bij ‘Café Kooijmans', iedere werkdag van 12.00 tot 14.00 uur op Radio 5.

 

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl