header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

Uitvaart vakbeurs 2022
VTU uitvaartbeurs 2022

Innoverend en inspirerend vakevenement voor de uitvaartbranche
28, 29 & 30 september 2022 - Evenementenhal Gorinchem

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

-MAASTRICHT-

Naast klinkende namen als de Lentebeurs, de BKD Limburg en de BBB, komt MECC Maastricht dit najaar met een nieuwe beurstitel "Funerale", gericht op de uitvaartbranche. Het nieuwe concept, dat in de markt zeer positief ontvangen is, bestond in eerste instantie uit de combinatie van een vakbeurs met daaraan vast een speciale consumentendag. In overleg met de branche is echter besloten om de component vakbeurs en de consumentenvariant gescheiden van elkaar te laten plaatsvinden. De eerste editie van Funerale vindt op zondag 8 november 2009 dan ook plaats in de vorm van een consumentendag. Op 21 september aanstaande organiseert MECC Maastricht een informatiebijeenkomst, waarbij het concept van Funerale gepresenteerd wordt aan geïnteresseerde partijen. Tevens wordt hiermee het startschot gegeven voor het opzetten van een terugkerende landelijke vakbeurs en zal worden toegelicht waarom deze naar een later tijdstip wordt verplaatst. Verder wordt dan een presentatie gehouden over de nieuwe online community die geïnteresseerden in de toekomst het hele jaar door op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen in de uitvaartbranche.

De uitvaartbeurs Funerale biedt een platform aan ondernemers die een product of dienst aanbieden in de uitvaartbranche. Onderwerpen en producten die aan bod komen zijn onder meer: (milieuvriendelijke) uitvaartkisten en urnen, bijzonder drukwerk, troostgeschenken, crematoria en begraafplaatsen voor mens en dier, grafmonumenten, uitvaartondernemingen, rouwauto's, lijkwaden, erfeniszaken, memorials, (as)sieraden, kunst, de loopkoets, goede doelen, verlichting en beplanting, bloemsierkunst, prematuurkleding, notarissen, sprekers, muzikale uitvaartomlijsting, herplaatsing huisdieren, wils- en zorgverklaringen, nabestaandendossier, boedelruiming, babymandjes, uitvaartscenario's en levensverhalen, verliescommunicatie, andere culturen en kinderboeken.

Partijen die geïnteresseerd zijn in het kosteloos bijwonen van de informatiebijeenkomst op maandag 21 september 2009 of vragen hebben over het nieuwe beursconcept "Funerale", kunnen contact opnemen met het beursteam via +31(0)43 38 38 333 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl