header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Persbericht, 8 juni 2009
De dubbelzinnigheid van het einde

Contemplations on the Ambiguous Nature of the End

 

Tania Theodorou

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover

12 juni t/m 13 december 2009

Opening: donderdag, 11 juni, 18.00-20.00

 

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover presenteert vanaf 12 juni een serie installaties van de Griekse kunstenaar Tania Theodorou. Zij onderzoekt hierin de dubbelzinnige betekenis van het begrip ‘het einde'. Theodorou creëert bizarre taferelen die een gevoel van twijfel teweegbrengen. Het einde blijkt minder eenduidig dan wordt gedacht...

 

In de installatie ‘The End of Reality' combineert Theodorou een serie beelden en objecten die gerelateerd zijn aan Schrödingers kat, een wetenschappelijk gedachte-experiment dat de eigenschappen van atomaire deeltjes onderzoekt. De natuurkundige Erwin Schrödinger stelde dat onder bepaalde omstandigheden een kat levend én dood tegelijk kan zijn. De kat is een metafoor voor de atomaire wereld en geeft het experiment tegelijk een menselijk kader. Theodorou toont een verzameling bevreemdende afbeeldingen van Schrödingers kat. Daarnaast combineert ze de beelden met natuurhistorische objecten waaronder kattenmummies. De installatie illustreert ons beperkte bevattingsvermogen over het einde. In genummerde en gelimiteerde oplage geeft het museum een boek uit van de kunstenaar over Schrödingers kat.

 

In het diorama ‘The End of the Road' verdwijnt een rij bomen in de verte. De weg lijkt eindeloos. Dit werk is een driedimensionale reconstructie van een bestaande foto. Het menselijke materiaal waarvan het tafereel is gemaakt, haar en as, weerspiegelt de treurige landschappen op negentiende-eeuwse haarschilderijen. Deze landschappen - elders in het museum te zien - drukken melancholische herinneringen aan overleden dierbaren uit.

 

De dood is in Theodorou's werk niet nadrukkelijk aanwezig, maar figureert in een spel van subtiele verwijzingen. Haar installaties zijn uitdagend en intelligent en dwingen de bezoeker tot reflectie.

Populaire beeldcultuur en wetenschappelijke theorieën zijn belangrijke bronnen voor Theodorou. Bestaande beelden en objecten voorziet zij van nieuwe betekenis of stelt deze ter discussie. Dit laatste is zichtbaar in haar fascinatie voor woordbetekenissen. Zo wordt in de tentoonstelling het begrip ‘het einde' volledig ontrafeld. De term verwijst naar de meerduidigheid van woorden,  maar ook naar onze voorgeprogrammeerde opvattingen van het einde. Theodorou's onderzoekende manier van werken is de aanleiding om collecties met funeralia en natuurhistorische objecten van Museum Tot Zover en privéverzamelaars ter beschikking te stellen aan de kunstenaar. Bestaande objecten krijgen een nieuwe context.

 

Tania Theodorou studeerde Engelse literatuur in Athene. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en studeerde in 2005 af aan de Rietveld Academie. In 2006 en 2007 nam Theodorou deel aan groepstentoonstellingen in W139, Mediamatic en Hotel Y Boulevard. In 2007 ontving ze een startstipendium van het Fonds BKVB.

 

De tentoonstelling wordt geopend door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar James Beckett. Beckett, de Prix de Rome winnaar uit 2003, verwierf internationale bekendheid met zijn geluidsinstallaties en op het gebied van fotografie.

 

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is gevestigd op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster

Kruislaan 124 Amsterdam

Open van dinsdag t/m zondag, 11.00 - 17.00 uur

www.totzover.nl

 

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

                                                                            

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief