header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Ook in 2009 zal de Uitvaart Informatie Hulplijn wederom in een groeiende behoefte voorzien. De verwachting is dat er dit jaar ruim 3000 vragen beantwoord zullen gaan worden, een groei van maar liefst 50% ten opzichte van 2008.

Groei
De Uitvaart Informatie Hulplijn is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedachte dat er grote behoefte zou bestaan aan een laagdrempelig informatiepunt waar direct, kosteloos en geheel vrijblijvend vragen rondom het levenseinde gesteld kunnen worden. Daartoe is vanuit een aantal toonaangevende ondernemingen die op dit vlak werkzaam zijn, de Stichting Centrum voor Uitvaartinformatie opgericht, die de Uitvaart Informatie Hulplijn in stand houdt. Sinds de oprichting zijn er ruim 16.000 mensen die op deze laagdrempelige wijze een antwoord gekregen hebben op de vraag die zij hadden rond een sterfgeval. Daarnaast wordt ook de website van de Uitvaart Informatie Hulplijn druk bezocht. Op de website worden zeker 7.500 bezoekers in 2009 verwacht. Dit betekent een groei van 20%.

Netwerk
Ook het aantal bedrijven en instanties die de Uitvaart Informatie Hulplijn ondersteunen is sterk gegroeid. Op dit moment kan er een beroep gedaan worden op 20 Participanten en 40 Vrienden van de SCU om zo een antwoord te kunnen geven op elke vraag die gesteld wordt. Participanten zijn bedrijven uit onder meer Twente en de Achterhoek die te maken hebben met de uitvaartbranche, zoals uitvaartverzorgers, crematoria, steenhouwers, musici voor livemuziek tijdens de uitvaart en de rouwbloemist. Maar het gaat ook om de deskundigheid van de notaris, de krant, sprekers bij uitvaarten etc. Aan de andere kant zijn er een groot aantal instanties, verenigingen en stichtingen (gebundeld in "Vrienden van de SCU") die zelf ook met vragen rondom dit thema in aanraking komen en van daaruit deskundigheid hebben waarop een beroep gedaan kan worden. Dankzij de steun van deze bedrijven en instellingen kan de Uitvaart Informatie Hulplijn zoveel mogelijk informatie over alle zaken rondom een overlijden verstrekken.

Altijd bereikbaar
De Uitvaart Informatie Hulplijn is 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen in het jaar bereikbaar is. Het principe is eenvoudig. Wie vragen heeft rondom het overlijden, belt 0800 - 44 44 000.
De vragen die binnenkomen zijn zeer uiteenlopend. Hoe stel ik een testament op? Hoe zit het precies met erfrecht? Wat zijn de kosten van een rouwadvertentie? Wat zijn de mogelijkheden voor asbestemming? Wie kan een toespraak verzorgen tijdens de uitvaart? Waar kan ik mij laten verzekeren voor een uitvaart? Welke kisten zijn er mogelijk? Heeft u vragen over een van deze onderwerpen, aarzel dan niet en bel de Uitvaart Informatie Hulplijn op 0800 - 44 44 000

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief