header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Persbericht

7 mei 2009

Mamma, jij leeft stil in mij...
Après la Vie verzorgt herdenking voor overleden moeders op Kovelswade

Op zondag 10 mei worden alle overleden moeders uit de stad Utrecht herdacht op Kovelswade. Een van de prachtigste gemeentelijke begraafplaatsen, gelegen aan de Koningsweg te Utrecht. Après la Vie verzorgt de herdenking in opdracht van de gemeente Utrecht. In voorgaande jaren werd de herdenking onder andere in Amersfoort en Zorgvlied (Amsterdam) uitgevoerd.

De ode krijgt vorm middels een afwisselend programma, waarin bezoekers herinneringen kunnen ophalen aan het voorbije leven met hun moeder. Uit het samenzijn met lotgenoten kan kracht en troost geput worden. De bijzondere moederherdenking is speciaal bestemd voor kinderen groot of klein die hun moeder zijn verloren.
Tijdens het voorprogramma worden er een gedicht voorgedragen die alles te maken hebben met het thema van de bijeenkomst. Tevens zullen er hoornklanken over Kovelswade klinken bij wijze van eerbetoon en aandacht voor de overledenen. Het naderen van de hoornist zal langzaam maar zeker de aanvang van de herdenkingsbijeenkomst aankondigen.

Als thema voor de herdenking is gekozen voor de bol. De driedimensionale cirkel, symbool van vrouwelijkheid, oorsprong, bescherming, moeder aarde. Evengoed te associëren met moederschoot, geborgen zijn, de levenscyclus, e.d. De architectuur en infrastructuur van Kovelswade herbergt vele ronde vormen in zich die naadloos aansluiten bij het programma. Het thema is herkenbaar uitgewerkt zodat nabestaanden troost kunnen ervaren en ruimte krijgen om op eigen wijze te gedenken.

Nestveren, knikkers, graan, en aarde zullen tijdens de herdenking in een bijzonder ritueel een rol spelen. De teksten en rituele handelingen, worden bij tijd en wijle afgelost door piano improvisaties, zang en verhalen. Na afloop worden bezoekers in de gelegenheid gesteld zelf hun gedachten aan hun mamma of oma op te schrijven. De plechtigheid eindigt met een korte stille omloop, waarna een ode aan overleden moeders zal worden gebracht middels het creëren van een tijdelijk monument.

‘Mamma, jij leeft stil in mij...' is geproduceerd en geregisseerd door Après la Vie. Après la Vie ontwikkelt unieke herdenkingen en afscheidsbijeenkomsten vanuit een interdisciplinair creatief team.


Aanmelden
Wie de herdenking ‘Mamma, jij leeft stil in mij...' op 10 mei a.s. wil bijwonen kan zich aanmelden via 033-4561634. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Het voorprogramma vangt om 13.45 uur aan. De herdenking zelf begint om 14.00 uur. De toegang is gratis
.

Locatie
Gemeentelijke begraafplaats Kovelswade, Koningsweg te Utrecht

Apres la Vie logo
www.apreslavie.nl 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief