Persbericht

Coöperatie DELA maakt een belangrijke stap in het verduurzamen van de uitvaart. Deze zomer vervangt een massief vurenhouten kist de spaanplaten basiskist. Jaarlijks verzorgt DELA 32.000 uitvaarten. De meeste voor leden met een DELA UitvaartPlan. De 'Spar massief' (YouTube) maakt deel uit van dit verzekeringspakket en is daarom ook verreweg de meest gebruikte kist in Nederland.

Klimaat neutrale uitvaart

De kist is een stuk eigentijdser dan zijn voorganger. Het design is strak en het hout licht van kleur. “Deze kist is veel beter voor het milieu dan de spaanplaten basiskist die we tot nu toe gebruikten”, aldus Véronique Klaassen, directeur uitvaartverzorging bij DELA. “Hiermee zetten we een belangrijke stap om in 2030 een klimaat neutrale uitvaart te realiseren.” Het hout waarvan de kist is gemaakt is van FSC gecertificeerd hout uit Scandinavië. Ook de binnenkant is een stuk vriendelijker voor het milieu dan de binnenkant van de spaanplatenkist. Het (polyster)satijn is vervangen door ongebleekt katoen.

DELA wil als marktleider haar verantwoordelijkheid nemen om de wereld leefbaar te houden, ook voor de toekomstige generaties. Daarom spant DELA zich in om op alle terreinen milieuwinst te realiseren. Het gaat daarbij om transportbewegingen, crematieovens maar ook om de gebouwen. Ook wordt gekeken naar de milieuwinst van nieuwe vormen van lijkbezorging, die door aanpassing in de regelgeving in de toekomst wettelijk zijn toegestaan.

Milieuwinst

Jaarlijks wordt er voor de uitvaarten van DELA leden 112.500 m2 spaanplaat gebruikt en 87.500 m2 bekleding binnenkant. De milieuwinst van de nieuwe kist ‘Spar massief’ is groot:

  • De ‘Spar massief’ weegt 17 kilo minder (23 in plaats van 40 kilo). Minder gewicht betekent minder CO2 uitstoot in transport en minder gewicht om te tillen voor medewerkers.
  • De ‘Spar massief’ is van FSC gecertifieerd hout gemaakt. Dat wil zeggen dat de herkomst van het hout met garantie te traceren is. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe geplant.
  • Het hout is een zogenaamde hernieuwbare grondstof. Het groeit makkelijk en slaat zo CO2 op.
  • Bij verbranding is het CO2 neutraal.Hoewel spaanplaat tegenwoordig gedeeltelijk gemaakt is van afvalhout, is een spaanplatenkist niet milieuvriendelijk. De kist heeft veel lijm nodig, namelijk UF lijm (ureumformaldehyde).
  • Voor de ‘Spar massief’ wordt normale houtlijm (op waterbasis) gebruikt. Daarom is de nieuwe kist beter om te begraven dan een spaanplaatkist. Ook de verbranding van UF lijm is milieuvervuilend. Normale houtlijm breekt sneller af en is minder belastend bij verbranding.De assemblage van de ‘Spar massief’ is klimaat neutraal.
  • De machines van producent Kaspersma uit Dokkum werken op groene stroom.De kist is van onbehandeld hout. Lakken zijn veelal chemisch en dus milieuvervuilend tijdens productie, behandeling en verbranding of begraven. Er bestaan milieuvriendelijke lakken, maar gebruik van geen lak is beter.
  • De ‘Spar massief’ heeft een binnenbekleding van ongebleekt katoen die biologisch afbreekbaar is. Katoen is niet het meest duurzame alternatief voor satijn. Linnen, hennep en brandnetel zijn beter voor het milieu. Katoen is minder milieuvriendelijk vanwege pesticiden en het vele watergebruik bij de productie. De duurzame alternatieven zijn duurder of minder goed beschikbaar. Ongebleekt is duidelijk beter dan gebleekt, want bleken van katoen is een verontreinigend proces waarbij chloor wordt toegepast.

GreenLeave Criteria

Honderd procent duurzaam is de ‘Spar massief’ nog niet. Ten opzichte van de spaanplatenkist is de nieuwe ongeveer de helft duurzamer. DELA is lid van GreenLeave, de stichting die zich inzet voor verduurzaming van de uitvaart. Mijndert Rebel, bestuurslid van GreenLeave: “Wij zijn verheugd dat DELA de stap maakt om een duurzamere kist in haar basispakket op te nemen. Wij moedigen onze deelnemers ook aan om spaanplaat kisten met UF lijm niet meer aan te bieden. Wel zouden we DELA nog uit willen dagen om de kist in de toekomst nog verder te verduurzamen.” Voor diegene die nu al een kist wil die voldoet aan de GreenLeave criteria, biedt DELA kisten aan die veelal gemaakt van Nederlands hout (nog lagere CO2 uitstoot) en hebben binnenbekleding van linnen.

Eerste stap

Om honderd procent duurzaam te realiseren moet het plaatmateriaal volledig van afvalstromen gemaakt worden, zonder de toepassing van milieuvervuilende lijmen en moet de binnenbekleding van linnen, hennep of brandnetel zijn. Ook kunnen er nog alternatieven worden gezocht voor de gebruikte krammen, schroeven en houtlijm. Om dat ook te realiseren is meer tijd nodig. DELA wil daar niet op wachten en zet daarom nu deze eerste belangrijke stap met de ‘Spar massief’.

 

Opbaarplank

Binnen het verzekerd pakket is het ook mogelijk om te kiezen voor een opbaarplank met lijkwade. Het spreekt vanzelf dat dit alternatief voor een kist nog milieuvriendelijker is.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl