header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Aula nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam

Beeldend kunstenaar en vormgever Léon van Kuijk van Superstudio maakte in opdracht van begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster enkele kunstobjecten voor de Rijksmonumentale aula.

In de jaren 30 van de vorige eeuw bouwde stadsarchitect ir. J. Leupen een nieuwe aula met een bijzondere waaiervorm. Leupen koos duurzame en fraaie materialen, de meubels en vloertegels werden speciaal voor de ruimte ontworpen en zijn nog altijd in gebruik. In ramen, spreekgestoelte, stoelen, banken en in de vloertegels komt steeds dezelfde ruitvorm terug.

De barokke kunstwerken in groen gepatineerd brons en messing van Van Kuijk zijn bedoeld om bloemstukken en kaarsen op te leggen en omarmen als het ware de baar met daarop de kist met de overledene. De objecten contrasteren met de nieuwe zakelijkheid van het Rijksmonument en versterken daardoor het karakter van de ruimte. De organische vormgeving refereert aan de wandschildering van Albert Muis in de aula.

Van Kuijk gaf vorig jaar ook de inrichting van de koffiekamers van het aulagebouw nieuw élan. Met gedurfde kleuren, zachte vormen en kwaliteit hoog in het vaandel tilde hij deze ruimtes boven die van de gebruikelijke koffiekamers uit.

Met de keuze voor kunst investeert De Nieuwe Ooster in kwaliteit en karakteristiek van haar gebouwen, ten dienste van nabestaanden en bezoekers. Voor De Nieuwe Ooster is kwaliteit in vormgeving onlosmakelijk verbonden met een optimale dienstverlening.

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief