header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Wilt u automatisch een overzicht toegestuurd krijgen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis: aanmelding wekelijkse nieuwsbrief

Overzicht eerdere uitgaven

 

Advertentie
Naar Uitvaartmedia homepage

vakblad_begraafplaats_februari_2009De Begraafplaats nr. 1, jaargang 11, februari 2009, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda, Beroemd begraven. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak.
Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:
Pernis: klein en modern
Het eerste van een reeks portretten nieuwe stijl. Met meer foto's en minder tekst. Huisfotograaf Pauline Prior probeert het bijzondere van een begraafplaats op de foto vast te leggen. De informatie is vooral zakelijk - hoe oud, hoe groot, hoe druk bezocht - waarbij enkele bijzonderheden worden uitgelicht.
Tien jaar grafrust
Wim Cappers: De wettelijke termijn van grafrust is tien jaar. Deze maatregel is al bijna anderhalve eeuw van kracht. Wat zijn de historische achtergronden van dit voorschrift? Dit ronde getal heeft in het lijkbezorgingsrecht grote betekenis gekregen met verstrekkende gevolgen.

vakblad_uitvaartwezen_februari_2009 Het Uitvaartwezen, Vakblad voor uitvaart-professionals, nr. 1, februari 2009. Thema: Profilering.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Productnieuws, Verenigingsnieuws,
Agenda en een aantal artikelen o.a.:
Reclame is geen taboe
meer in de uitvaartbranche. Volgens de meeste ondernemers is het juist een prima middel om je te onderscheiden. Columniste Liva Elders denkt er heel anders over.
Promotiecampagnes
van Dela,
Yarden en Monuta beoordeeld door marketeer Jan Jaap van Hoeckel. "Lokale ondernemers zijn geloofwaardiger in het verkopen van persoonlijke aandacht."

Nieuwsblad de Kaap. 7 februari 2009. Alfine: uitvaart met aandacht
Sinds september 2008 is Alfine uitvaartbegeleiding (Alfine is afgeleid van de muziekterm Al Fine) aan de Gezichtslaan 16 van start gegaan. Moniek van Mens, eigenaresse, heeft vroeger gewerkt als loopbaanadviseur. Stilstaan bij het levenseinde fascineerde haar al langere tijd. Dit resulteerde in het volgen van de opleiding tot uitvaartbegeleider bij STIVU (Stichting Vakopleiding Uitvaart). Zij behaalde april vorig jaar haar diploma hierin.

de Gelderlander 6 februari 2009. De herinnering blijft
24 kleuters en 8 zusters kwamen om het leven toen in 1944 een bommenregen neerdaalde op de Montessorischool die in de binnenstad stond. Een schommel op die plaats herinnert aan de oorlogsramp. Donderdag, ter voorbereiding van de officiële herdenkingsdag op 22 februari, plaatsten leerlingen van zowel Montessori basisschool als college waxinelichtjes en een kunstwerkje op begraafplaats Daalseweg, waar slachtoffers begraven liggen. Vandaag doen leerlingen van De Driemaster hetzelfde op de begraafplaats Graafseweg....

de Stentor. 6 februari 2009. Gehandicapte regelt uitvaart
Zorginstelling 's Heeren Loo heeft voor verstandelijk gehandicapten een aangepaste wilsbeschikking ontwikkeld, dat tevens kan dienen als donorcodicil.
Het 'Wensenboekje' voor de laatste wensen is geïntroduceerd in de vestigingen in Apeldoorn en Ermelo, maar komt ook beschikbaar voor andere zorginstellingen in den lande. Volgens initiatiefneemster Constance Schouwstra hadden verstandelijk gehandicapten tot dusver onvoldoende mogelijkheden om hun wensen kenbaar te maken omtrent orgaandonatie en regelingen rondom hun overlijden. "Omdat cliënten vaak jarenlang in een woongroep werken, maar daarnaast ook nog familie hebben die elders woont, zijn de afspraken niet altijd helder. Zo kan het bij voorbeeld zijn dat de familie de overledene gelijk meeneemt, terwijl de groep - toch ook een soort familie - niet goed afscheid kan nemen." Lees verder

Gemeente Roermond. 6 februari 2009. Oproep aan nakomelingen van op de begraafplaats 'nabij kapel in 't Zand' begravenen in 1880, 1895, 1913 en 1930
Historicus Maurice Heemels, bezig met een promotieonderzoek naar ‘begraven in Roermond 1870-1940' roept nakomelingen van Roermondenaren die op de begraafplaats ‘Nabij Kapel in 't Zand' begraven werden in de jaren 1880, 1895, 1913 of 1930 op een bijdrage te leveren aan zijn onderzoek. Hij wil zoveel mogelijk begravenen uit de vier genoemde jaren ‘een gezicht geven' en is daarom op zoek naar:
1. duidelijke foto's van de overledenen en
2. informatie over hun leven:
mail direct naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Weekkrant. 5 februari 2009. Kinderrouw wat is dat?
In Rozenburg is Kinderpraktijk Vlinder vorig jaar gestart met het begeleiden van kinderen in rouw. De praktijk is gevestigd in Rozenburg en bedoeld om kinderen met verdriet te helpen weer in balans te komen. Rouwen is verdriet, er is verschil van het verlies door echtscheiding of door sterven. Een kind kan een ouder verliezen door de dood, maar ook door echtscheiding. Er zijn heel wat gelijkenissen in de reacties van kinderen op de breuk in een gezin via deze twee wegen. Ieder mens beleeft het verdriet om een ernstige zieke en/of het verlies van een bijzonder iemand op zijn eigen manier. Kinderen en jongeren reageren daarnaast verschillend, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkelingsfase. Kinderen en jongeren rouwen even krachtig als volwassenen maar uiten dat vaak op een andere manier. Hoe kan men hen helpen om met een scheiding en de dood om te gaan, zodat het rouwproces geen belemmering vormt bij hun verdere ontwikkeling?

Noordhollands Dagblad. 4 februari 2009. Beschamende aanblik begraafplaats Watergang
Sfeervol, verstild en flink verwaarloosd. De gemeentelijke begraafplaats in Watergang biedt een beschamende aanblik. Een terp, omringd door sloten, via een brug en een wit poortje toegankelijk. Hier begraaft Watergang zijn doden. Maar de dodenakker oogt triest, zeer tot verdriet en ergernis van nabestaanden. Nel van Vuren-Pronker begroef er haar ouders en grootouders. Die graven liggen er keurig verzorgd bij, maar veel andere graven zijn al jaren niet meer onderhouden. Schots en scheef, soms verzakt, opschriften onleesbaar. En vooral het schuurtje op de begraafplaats oogt troosteloos. Het rot ter plekke weg.

Brabants Dagblad. 4 februari 2009. Wéér uitbreiding kerkhof Enschot.
Agnes de Goede: Het druist tegen de afspraak in, maar het kerkbestuur St. Caecilia wil de begraafplaats van de parochie aan het Torenpad in Berkel-Enschot opnieuw uitbreiden.
Omdat het binnen drie jaar te klein is, wil het bestuur het kerkhof met 248 vierkante meter (zo'n zeventig graven) vergroten. De huidige oppervlakte is 1960 vierkante meter. Zeven jaar geleden heeft het parochiebestuur echter aan omwonenden beloofd nooit meer uit te breiden aan het Torenpad. "Dat hebben we de bewoners in een brief toegezegd", geeft Nico Kwantes, vice-voorzitter van het bestuur, toe. "Die afspraak hebben we gemaakt in de wetenschap dat er een nieuw kerkhof zou komen in de Overhoek Koningsoord." De kans dat dát plan doorgaat, is volgens Kwantes zeer klein. Hij licht toe: "Wij zijn er altijd van uitgegaan dat de gemeente aan een nieuwe begraafplaats zou meebetalen. Lees verder

Noordhollands Dagblad. 3 februari 2009. 'Mijn vader wil niet in een potje blijven'
Het was de laatste wens van haar vader, die afgelopen zomer op 81-jarige leeftijd overleed. Zaandijker Roel Flipse wilde dat zijn as zou worden uitgestrooid. Ruim een half jaar na de crematie staat de urn met as nog altijd in huis bij de moeder van Mirjam Flipse. Op de begraafplaats in Krommenie is wel een urnentuin, maar geen strooiveld. De enige officiële plek in de Zaanstreek waar as uitgestrooid kan worden, is op de begraafplaats in Zaandam. De familie vroeg de gemeente of het mogelijk was een strooiveldje aan te leggen op de begraafplaats in Krommenie. Dat verzoek werd afgewezen. Volgens de gemeente is het 'niet haalbaar' omdat er nauwelijks vraag naar is en er strenge eisen zijn.

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief