russisch ereveldOOGGETUIGEN VAN 'OEZBEKEN' DOEN NA 75 JAAR HUN VERHAAL
Stichting zoekt meer ooggetuigen van sjokkende, hongerige 'Russen'

 

Een groep Sovjetsoldaten met spleetogen, hongerig en in lompen gehuld, die door de straten van Amersfoort naar het concentratiekamp sjokte. Die tragische gebeurtenis is in september precies 75 jaar geleden, maar de beelden staan nog op het netvlies van de ooggetuigen gebrand. Op 24 september doen ze hun verhaal, tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Russisch Ereveld.

Op 27 september 1941 kwamen ze aan op het station van Amersfoort. Het transport had hen vanuit de Sovjet-Unie dwars door nazi-Duitsland gevoerd. Eten en drinken hadden ze amper gekregen. Ze gebaarden dat ze honger hadden, zagen Amersfoortse jongens, die de groep achter luikjes in goederenwagons waarnam.

In colonne, hongerig, afgepeigerd en in versleten uniformen sjokte de groep van 101 gevangenen vervolgens naar Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, beter bekend als Kamp Amersfoort. Veel Amersfoorters sloegen de armzalige groep gade en vergaten deze korte kennismaking hun hele leven niet meer.

In het kamp werden ze als Untermenschen behandeld. ,,Deze apen zijn nu jullie bondgenoten'', zei ondercommandant Hans Stöver na hun aankomst tegen Nederlandse communisten in het kamp. En na de dood van één van de 'Russen' zei hij cynisch: ,,Wir machen hier einen schönen russischen Friedhof.''

Die begraafplaats voor Sovjetsoldaten kwam er na de oorlog daadwerkelijk. Geen van de 101 zou de hel van Amersfoort overleven. 24 Sovjetsoldaten overleden aan honger, mishandeling, uitputting en ziekte. De overgebleven 77 werden op 9 april 1942 in alle vroegte achter Kamp Amersfoort gefusilleerd. De 101 werden na de oorlog herbegraven op het Russisch Ereveld, naast begraafplaats Rusthof.

De afgelopen jaren slaagde de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding, die zijn levenswerk van het Ereveld en de opsporing van nabestaanden maakte, erin ooggetuigen van de groep te traceren. Enkelen van hen zijn nu nog in leven en bereid op 24 september hun verhaal te vertellen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Russisch Ereveld in aula 1 van begraafplaats Rusthof.

,,Maar ik hoop dat zich meer mensen melden, die deze groep Sovjetsoldaten bij het station, in de stad of bij het kamp hebben gezien'', zegt Reiding. ,,Al weten ze zich nog zo weinig te herinneren, hun verklaringen helpen ons het vreselijke lot van deze opvallende groep oorlogsslachtoffers te reconstrueren.''

Tijdens het programma wordt ook aandacht besteed aan het land van hun vermoedelijke afkomst: Oezbekistan. Belangstellenden krijgen tijdens de lunch echte Oezbeekse plov. Het volledige programma is te vinden op de website van de stichting: www.russisch-ereveld.nl.

     

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief