header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

corona rivm

Vragen over organisatie uitvaart i.v.m. het Coronavirus

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

 

Wilt u automatisch een overzicht toegestuurd krijgen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis: aanmelding wekelijkse nieuwsbrief
Overzicht eerdere uitgaven

Advertentie
Naar Uitvaartmedia homepage

de Volkskrant, 2 januari 2009. Lang niet elke overledene is geschikt
Maud Effting- Het was politiek een heet hangijzer vorig jaar: moest het donorregistratiesysteem veranderd worden om meer organen voor transplantatie te krijgen? Maar daar lit de oplossing helemaal niet, zeggen artsen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Betere begeleiding van nabestaanden van hersendoden biedt volgens hen meer perspectief.......

de Stentor, 30 december 2008. Begraven wordt fors duurder
Begraven op de openbare begraafplaatsen Elzenhof en Oostergaarde in Harderwijk wordt fors duurder.
Burgemeester en wethouders stellen voor de tarieven jaarlijks met 9,1 procent te laten stijgen in 2010 en 2011. Voor het gebruik van een geluidsinstallatie bij het graf en de aula moet voortaan betaald worden (vijftien euro per keer), als de gemeenteraad op 23 januari 2009 tenminste akkoord gaat met de voorstellen.
Verder wil het dagelijks bestuur van de gemeente Harderwijk het nu jaarlijkse schoonmaken van graven en monumenten terug brengen naar één keer per twee jaar. Ook wordt voorgesteld minder vaak de paden te vegen. Lees verder

RTV Utrecht, 30 december 2008.  Rhenen ziet af van natuurbegraafplaats
Rhenen krijgt geen natuurbegraafplaats. De gemeente wilde in het noordelijk deel van begraafplaats Larikshof flink uitbreiden, maar dat is te duur.
Het alternatief, een begraafplaats in het bos, mag niet van de provincie omdat het dan midden in kwetsbaar bosgebied ligt. Nu de natuurbegraafplaats van de baan is, wil het college de komende tijd zoeken naar andere mogelijkheden om de Larikshof uit te breiden.

Eindhovens Dagblad 29 december 2008 Nieuwe begraafplaats nu van parochie
Sinds zondag is de nieuwe begraafplaats Dellerhof aan de Loovebaan in Someren eigendom van de Lambertusparochie. Door het openen van de kerkhofpoort droeg burgemeester Veltman de begraafplaats gistermiddag over aan pastor Verhees van de Heilige-Lambertusparochie. Samen betraden de burgemeester en de pastor als eersten de nieuwe begraafplaats, gevolgd door een stoet genodigden.
In zijn overdrachtstoespraakje memoreerde Veltman nog eens de 'enorm lange aanloop' naar het moment dat de begraafplaats in gebruik genomen kan worden. De gemeente had de grond al gekocht in de jaren tachtig en tot 2002 was er op het terrein een camping gevestigd. Nu de begraafplaats klaar is, komen beheer en onderhoud onder verantwoordelijkheid van de parochie.
Pastoor Verhees sprak zijn bewondering uit over de mooie begraafplaats. "Het is een mooie tuin. En die wordt nog mooier. Het wordt een tuin met namen; een tuin met verhalen over mensen." ...Op de overdekte afscheidsplaats vooraan op de begraafplaats zegende pastoor Verhees het nieuwe kerkhof in. Een deel van het terrein wordt in gebruik genomen als algemene begraafplaats.

Algemeen Dagblad, 29 december 2008 Geen aangiftes grafschennis
Bij de politie zijn geen aangiftes binnengekomen over de vernielingen die zijn aangericht op begraafplaats ’t Spijck in Harmelen. Daar werden rond Kerst ondermeer kerststukjes gestolen van diverse graven. De begraafplaats kampt al ruim een jaar met vernielingen. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de wijkagent gisteren de buurt in is geweest om te praten over de situatie. Ook is verscherpt toezicht tijdens surveillance ingesteld rond de plek aan de Dorpeldijk. ,,Wat we verder aan extra inzet doen houden we voor ons, omdat de daders anders ook op de hoogte zijn.’’

 

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief