DeTerebinth logoLogo met Datum week van de begraafplaats 2015

Terebinth 2015 nummer 2, themanummer over Groningen met katern Week van de Begraafplaats


ledenblad terebinth mei 2015Ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaats 2015 brengt Vereniging De Terebinth een extra dikke aflevering uit met een katern dat ook los wordt verspreid. Hierin wordt aandacht besteed aan de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag, een goed voorbeeld van de altijd spelende afweging tussen beheer (graven opnieuw uitgeven) en behoud (oude graven restaureren om de sfeer te behouden). Er wordt een mooie wandeling beschreven over de Algemene Begraafplaats Middelburg en een andere bijdrage licht de betekenis toe van veel voorkomende bloemen bij begrafenissen en op grafstenen. Op de laatste pagina vertelt altijd iemand uit de praktijk over zijn werk; dit keer is dat Jan Vreeker, directeur van Vreeker Begraafplaatsenservice. Begonnen als hulp grafdelven op het kerkhof waar zijn vader koster was, richtte hij een funerair bedrijf op met zo'n veertig werknemers, dat grafvelden aanlegt en ruimt, monumenten ontwerpt en zich heeft gespecialiseerd in natuursteen.

Terebinth omslag GroningenHet reguliere deel van het blad is dit keer gewijd aan de provincie Groningen, waar de actieve Stichting Oude Groninger Kerken veel kerkhoven in ere heeft hersteld. Het begon met de kerken, maar het kerkhof daaromheen is een onlosmakelijk deel van het ensemble en wordt sinds het eind van de vorige eeuw ook onderhanden genomen. Een aantal bijdragen belicht het werk van de stichting, waaronder een project om de gegevens van alle grafbedekking te inventariseren en digitaliseren. Er is een fotoreportage en twee kerkhoven worden uitgebreid bezocht, dat van Zuurdijk en Vierhuizen. Verder wordt aandacht besteed aan een enthousiaste organisator van Tours des Cimetières, Wout Brinkhuis. Deze realiseerde zich de waarde van het Groninger funeraire erfgoed na een bezoek aan Père Lachaise in Parijs. Sinds 2007 stelt hij excursies samen maar de karakteristieke begraafplaatsen in zijn thuisprovincie; die inmiddels zijn inmiddels uitgebreid naar Drenthe en Friesland.

Nieuw is een column door Wim van Midwoud, redacteur van De Begraafplaats, het tijdschrift van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Hierin overdenkt hij welke consequenties het beheer van een begraafplaats heeft voor het behoud.

Een los exemplaar van Terebinth kost € 5,-. Neem voor afname van het losse katern over de Week van de Begraafplaats contact op via onderstaande gegevens.

Vereniging De Terebinth | Slotstraat 13-I | 4101 BH Culemborg
0435 521132 | www.terebinth.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.