Wilt u automatisch een overzicht ontvangen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis:
aanmelding wekelijkse nieuwsbrief

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

Uitvaartnieuws-overzichten van de afgelopen tijd

Advertentie
uitvaartmedia_proefabonnement

BGNU dec 2013 Brancheblad Uitvaartzorg, december 2013, nr.10. Thema: Uitvaartverenigingen Noord Nederland
In het vakblad o.a. de rubrieken: Korte berichten: Opinie, In Zake(n), Juridisch, Service, Vakgenoten... en een aantal artikelen o.a.:
De juiste prijs
Het landelijke uitvaartcongres in Zeist was weer een feestje voor de uitvaartbranche. Stof tot nadenken, contact leggen en bijpraten met collega's.
De Laatste Eer Drachten
Freerk Jan Rijpkema staat als directeur van DLE Drachten voor de taak om niet alleen de website, maar ook de hele organisatiecultuur van de 95-jarige uitvaartvereniging, te moderniseren.

vakblad de begraafplaats december 2013 Vakblad De Begraafplaats. Themanummer: De dood en de toerist, december  2013. Uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad o.a.: Nieuws, Agenda, LOB nieuws, Juridische Vraagbaak, Beroemd begraven.
Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:
Gewenst bezoek
in mei van dit jaar vond in Diemen een internationaal symposium plaats over 'Dark Tourism'. Organisator was Karel Werdler. Hij doet onder andere onderzoek naar begraafplaatsen als toeristische attracties. "Wees niet bang voor toerisme. Toerisme biedt begraafplaatsen kansen."
Ongewenst bezoek
In de Achterhoek was het in de herfst raak: in een paar weken tijd werden bij 120 graven op vier begraafplaatsen ornamenten gestolen. Of dat past in een trend, kan de politie niet aangeven. Hoe kan een begraafplaats zich wapenen tegen diefstal? De poort op slot doen, camera's plaatsen of misschien DNA-spray?

ledenblad terebinth december 2013 Ledenblad De Terebinth (Vereniging voor funeraire cultuur), december 2013.
Veel ruimte voor onze funeraire geschiedenis in dit nummer. Van historische begraafplaatsen en een database van middeleeuwse graven naar een wandeling over de monumentale begraafplaats Kerkveld in Jutphaas. In Groningen zijn historische grafzerken gedigitaliseerd, een monnikenwerk. Bert Pierik doet uit de doeken waar het mogelijke herstel van een oude stadsbegraafplaats (Leeuwarden) allemaal van afhankelijk is. En tweehonderd jaar geleden werd het begraven in kerken voorlopig weer toegestaan. Een Frans decreet vormt een keerpunt in het debat over het begraven in kerken.....Verder nog o.a.: Mens & Plek: Ad de la Mar. Boeken- en mediarubriek. Funeraire reizen, ook in 2014. Verenigings- en bestuursnieuws. Uit het veld: Leon Bok.

Nieuwsuitberkelland.nl, 12 december 2013. Bijzondere lichtjesavond op begraafplaats
Nijkamp Uitvaartzorg organiseert op 22 december om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst, "Lichtjesavond" op de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg te Eibergen. Aanleiding hiervoor is de toenemende behoefte in de maatschappij om gezamenlijk te herdenken. In de kerk is dat met Allerzielen mogelijk maar ook voor mensen die niet kerkelijk zijn is er behoefte om een dierbare te herdenken. Lees verder...

kaboutermos Natuurbericht.nl, 12 december 2013. Kaboutermos (Buxbaumia aphyllana) na 32 jaar weer terug op de begraafplaats in Nederland
Weinig mossoorten spreken zo tot de verbeelding als Kaboutermos. Deze soort valt op vanwege zijn kenmerkende grote en scheve sporenkapsels. Vers zijn deze nog slank en frisgroen, later worden ze dikker en roodachtig en gaan ze op kaboutermutsen lijken. Het mosplantje zelf is zo klein dat het nauwelijks zichtbaar is. Het Kaboutermos was voor het laatst in 1981 in Nederland waargenomen. Op 9 december werd de soort weer gevonden, door Henk-Jan van der Kolk, op de begraafplaats van Elspeet. Een fraai en mysterieus mos is weer te zien in Nederland! Kaboutermos (Buxbaumia aphylla) groeit graag op zure, humeuze en iets leemhoudende grond. Het oude gedeelte van de Elspeetse begraafplaats voldoet hier uitstekend aan. Doordat het afgevallen blad elk najaar wordt weggehaald, krijgen mossen en korstmossen de kans om zich te handhaven. Lees verder...

Dichtbij - Lekstroom, 11 december 2013. Nieuwegein maakt uitvaart foetussen mogelijk
Vanaf januari 2014 is het mogelijk om foetussen te begraven op gemeentelijke begraafplaats Noorderveld in Nieuwegein. Ook kan de as van foetussen te verstrooid worden tegen een speciaal (laag) tarief. Met deze mogelijk voorziet Nieuwegein in een behoefte die leeft onder inwoners. De gemeente krijgt hier regelmatig vragen over. Naar schatting gaat het jaarlijks in de regio om een paar honderd foetussen (baby's die voor de 24e week van de zwangerschap zijn overleden). Lees verder..

Zeeuwseregio.nl, 10 december 2013. Nieuwe opgraving 'rampgraf' in Ouwerkerk
Afgelopen september zijn op Schouwen-Duiveland tientallen graven geopend om watersnoodslachtoffers 60 jaar na de ramp alsnog een identiteit te kunnen geven. Dat is mogelijk met nieuwe DNA technieken.
Alle inspanningen rondom de opgravingen hebben nu mogelijk geleid tot de ontdekking van een nieuw graf in Ouwerkerk, onder het monument van de begraafplaats aldaar. Morgen, woensdag, vindt er met behulp van een robot zogenaamd gondradar-onderzoek plaats om de exacte locatie van het graf te bepalen. De exhumatie van het graf vindt plaats op dinsdag 17 december. De begraafplaats is deze dag gesloten. Lees verder...

infuus De Volkskrant, 10 december 2013. Huisartsen erkennen dat zij aan het sterfbed soms de regels negeren
1 op de 10 huisartsen geeft bij palliatieve sedatie wel eens een te hoge dosis morfine of dormicum aan een patiënt, om zo diens levenseinde te versnellen. Dat blijkt uit een enquête onder 886 huisartsen uitgevoerd door Medisch Contact en Altijd Wat..... Bij palliatieve sedatie krijgt een terminale patiënt slaapmedicijnen tegen ernstige pijn of benauwdheid. De dood mag daar echter niet mee bespoedigd worden..... "Als een terminale patiënt ondanks gepaste medicatie heel erg benauwd is of erg veel pijn heeft, geef ik zo iemand zo veel als ik denk dat nodig is'', vindt een ondervraagde huisarts....

de Stentor, 9 december 2013. Katholiek kerkhof in Twello uitgebreid
De katholieke begraafplaats in Twello is uitgebreid met een urnenhof. Het kerkhof aan de Kerklaan biedt al jaren de mogelijkheid om urnen te plaatsen. De urnentuin is echter nagenoeg vol. De nieuw aangelegde urnenhof ligt in het verlengde van de urnentuin, vertelt Frans Kobussen, beheerder van de begraafplaats. De urnenhof telt 77 keldertjes. Lees verder...


De artikelen zijn niet afkomstig van de Uitvaart Internet Dienst redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron.
Als er bij het bericht geen link staat, dan is de publicatie niet (voorzover wij weten) op het internet aanwezig. U kunt het artikel natuurlijk wel altijd opvragen bij desbetreffende krant, tijdschrift etc.