depot historisch bouwmateriaal
Ondertekening convenant "Restauratie"

Op donderdag 28 november as. ondertekenen vrijwel alle gemeenten in Overijssel de vernieuwde convenant "Restauratie".

In de convenant tussen de Stichting RIBO en de afzonderlijke gemeenten in Overijssel staat het behoud van specialistisch vakmanschap centraal door jongeren kansen te bieden om zich te kunnen ontwikkelen tot restauratievakman. Het enthousiastmeren van jongeren en het bieden van opleidingsplekken is daarvoor essentieel.
Daarnaast verdwijnt er bij sloop nog steeds veel authentiek bouwmateriaal. Materiaal dat bij het in stand houden van monumenten goed gebruikt kan worden. RIBO heeft daarvoor in 2005 de Stichting Materiaal voor Monumenten opgericht met als doel dit bouwmateriaal te redden en opnieuw in te zetten bij restauratie en onderhoud. Daarvoor wil de stichting graag tijdig ge├»nformeerd worden over het verstrekken van sloopvergunningen in de gemeenten. Naast vakmanschap is ook het hergebruik van authentiek bouwmateriaal een belangrijk ingredi├źnt voor een duurzame monumentenzorg.

Binnen de erfgoedsector ligt de aandacht vooral op het behoud van monumenten. Het verantwoord restaureren vereist specifiek vakmanschap. Het behoud van het noodzakelijke restauratievakmanschap om die monumenten vakkundig te kunnen restaureren krijgt echter te weinig aandacht.
Steeds minder jongeren kiezen voor een bouwopleiding of specifieke restauratieopleiding. Daarmee komt op den duur het behoud van monumenten echter ernstig in gevaar.
Het in juni jl. uitgebrachte SER rapport Handmade in Holland: vakmanschap en ondernemerschap in de ambachtseconomie gaat in op het belang van de ambachten voor de Nederlandse economie en voorziet grote tekorten aan ambachtslieden, waaronder de restauratieberoepen.

Met deze vernieuwde convenant wil De Stichting RIBO samen met de gemeenten in Overijssel het behoud van vakmanschap en materialen in Overijssel, een nieuwe impuls te geven.

De ondertekening vindt plaats op restauratiecentrum Erve Woldhuis, Haarweg 3 7555PC Hengelo van 16.00 tot 17.00 uur.

Voor informatie:
Stichting RIBO (Martin Bellers) tel. 06-55793787, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.